WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Vega 23 Year Old 1993 North Star Spirits

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, augustus 26, 2017 15:02:32

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Vega 23 Year Old 1993 Blended Malt, North Star Spirits, 400 bts
Kleur: koper
ABV: 51.5%

Heldere Ster

North Star Spirits - het geesteskind van Iain Croucher - heeft zonet zijn tweede reeks gelanceerd. Daarin zitten wederom enkele leuke malts en grain, maar ook een Montilla Fortified Wine (die ik absoluut geweldig vond) en een Tennessee Whiskey. Maar wat mij vooral aantrok was hun nieuwe blended malt die de naam Vega meekreeg. Gedistilleerd in oktober 1993 en gebotteld in mei 2017, betreft het hier enkel Speyside malts die rijpten op Amerikaanse eik en sherryvaten. Het resultaat sloeg me met verstomming. Vega is trouwens een ster in de constellatie Lyra, de 5e helderste ster aan onze hemel op zo'n 25 lichtjaar van de aarde, twee keer zo groot en zo heet als onze zon. Gewoon een wist-je-dat-je voor je volgende familiekwis.

Heerlijke neus op karamel, hazelnoten, pruimen, rozijnen, abrikozen en vers appelsiensap. Op de achtergrond nog een hint van espresso en wat pruimtabak. Als je hem wat laat staan, wordt het een stoofpotje van fruit. Hint van mokka verschijnt. Ik vind het alvast geweldig.

Hij begint romig en flink kruidig. Krachtpatser op kruidnagel, zoethout en hint van kaneel. Opnieuw flink wat citrustoetsen (mandarijn!) aangevuld met karamel en pruimen, maar ook chocolade. Eén en al fruit, geen spoortje eik (behoudens de kruidigheid dan). Heerlijk.


Heerlijk lange afdronk waarin al het fruit de revue nog eens passeert - met de mandarijn op kop - alvorens hij met een licht bittertje uitdooft.

Bijzonder lekkere, gewaagde release van North Star Spirits. De naam is goed gekozen, want deze is een ster! Moeilijk te vinden, maar online kan je hem kopen voor zo'n 65 EUR. Dat is een prikje!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3782