WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 10 Year Old Feis Ile 2018

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 12, 2019 07:12:57

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 10 Year Old, Feis Ile 2018, 2496 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.2%

Kanjer

Voor Feis Ile 2019 bracht Caol Ila een 22-jarige uit, maar die heb ik – ondanks verwoede pogingen – (nog) niet te pakken kunnen krijgen. Vorig jaar was mijn gabber Manny ter plekke, dus kon ik er met een gerust hart op vertrouwen dat de Feis Ile release – een Caol Ila 10 Year Old – tot in Gent zou geraken. Het is een vatting van 8 vaten: Refill American Oak Hogsheads en Rejuvenated European Oak Butts – wat dat ook moge betekenen. Pierrick Guillaume, de Franse master distiller, heeft de vaten eigenhandig gekozen.

De neus is zacht en zoet op… babyadem, appels en honing. Pas in tweede instantie krijg ik de maritieme toetsen van Caol Ila: zeewier, zout water en turfrook. Nog een mooie hint van krab en groene thee. Ik had al links en rechts gehoord dat deze wat minder zou zijn, maar ik vind dat absoluut onterecht. Dit is heerlijk.

Perfect olieachtig met nu de maritieme toetsen vooraan: turfrook (en nog geen klein beetje), zeewier, brak water, verse oesters met limoensap en zwarte peper. Dan pas wat citrus en jonge appeltjes. De alcohol is perfect geïntegreerd. Een extra zoetje in de vorm van honing en perzik. Hint van ananas. Erg mooi.

De afdronk is niet zo lang, toegegeven, maar blijft rokerig zoet op citrusfruit met een hint van banaan.

Wat een kanjer. Blij dat ik hier nog twee flessen van heb staan.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)