WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciƫren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2018

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juli 09, 2019 07:21:07

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig Cairdeas, Fino Cask Finish, Feis Ile 2018
Kleur: amber
ABV: 51.8%

Gelukkig Getrouwd

Sinds 2008 brengt Laphroaig een zogenaamde Cairdeas uit voor het Feis Ile festival. Cairdeas betekent immers vriendschap. Ik heb ze al allemaal geproefd met uitzondering van 2017 en 2019 (mocht iemand een sample kunnen missen, graag!). De versie van vorig jaar zet ik met plezier nog eens aan de lippen. Van deze vatting wordt gezegd dat de whisky tussen de 7 en 11 jaar oud is en hij kreeg een finish op Fino sherryvaten.

De neus start verrassend zacht en zoet op rabarberconfituur, gedroogde abrikozen en hazelnoten. Licht drogend met een zacht zuurtje, dat moet wel van de sherry zijn. De turf zorgt wel voor wat rokerigheid, maar allesbehalve in your face en dat staat me in dit geval best wel aan.

Op smaak is de turf al een pak groter en zorgt voor en zuurtje en flink wat rook, teer en assen, maar het fruit blijft prominent aanwezig. Vanille komt opzetten, een druppeltje honing wordt gemorst. Ondertussen wordt hij lekker kruidig, bijna pikant. Een bittertje laat zich niet onbetuigd. Dit is prettig, hoor.

Op de middellange afdronk blijft hij pikant, zoet en rokerig, maar wordt hij wel snel droog.

De Fino is onmiskenbaar, maar houdt wel van de whisky (of is het nu net andersom, de whisky die de sherry goed verdraagt?). Hoe dan ook, ze zijn gelukkig getrouwd.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)