WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Kilchoman 5 Year Old 2007 for Viking Line

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juli 01, 2019 17:20:50

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 5 Year Old 2007/2012 for Viking Line, sherry cask #424/2007
Kleur: koper
ABV: 59.3%

Tegenovergestelde

Viking Line uit Finland is een overzetdienst in Scandinavië. Met de regelmaat van de klok bieden zij exclusieve single casks aan op hun schepen. Dit is er zo eentje van Kilchoman, een single sherry cask van 5 jaar oud.

De turfrook is onmiskenbaar, maar toch wordt deze neus gedomineerd door het sherryvat. Ik krijg erg zoete toetsen van kandijsiroop en boerenboter. Mokatine en origine chocolade schaafsel over een Colombiaanse koffie. Groene kruiden (peterselie, tijm) en een korreltje zeezout. Een minder aangename toets van plasticine doet wat afbreuk, eerlijk gezegd. Niets aan te doen.

Hij komt stevig binnen, met de nadruk op de kruiden (nootmuskaat, gember, chilipeper en kaneel) en een flinke, zilte rokerigheid. De donkerzoete toetsen hebben de grootste moeite om hier doorheen te priemen. Dat neemt niet weg dat dit erg aangenaam is. Iets van munt en pruimtabak komen door. Gezouten karamel en houtskool.

De afdronk stuwt hem echt wel naar hogere regionen. Lekker lang, warm, bitterzoet en umami… geweldig.

De neus is het tegenovergestelde van de smaak. Zoet versus zilt. Wel erg leuk. Maar die afdronk is absolute top.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)