WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bowmore 18 Year Old The Vintner’s Trilogy

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juni 27, 2019 07:23:38

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 18 Year Old, OB 2017, The Vintner’s Trilogy, Manzanilla cask
Kleur: koper
ABV: 52.5%

Palomino

De Bowmore Vinter’s Trilogy is – zoals de naam doet vermoeden – een reeks van 3 Bowmore met een link naar wijn. Ze bestaat uit deze drie bottelingen: Bowmore 18 Year Old Manzanilla Cask (die we zo meteen gaan proeven), Bowmore 26 Year Old French Oak Barrique (op Frans wijnvat, dus) en de Bowmore 27 Year Old Port Cask (op portovat). De 18-jarige bracht zijn eerste 13 jaar door in voormalige bourbon barrels en mocht dan nog 5 jaar doorrijpen op manzanilla sherryvaten. Manzanilla is de ‘dame van de sherry’, een droge witte wijn gemaakt van Palomino druiven en gerijpt onder de zogenaamde flor.

De neus is rond en groots, bijzonder aromatisch. Hier is vanalles aan de gang. Het begint met vanilla en appelsienen (inclusief gekonfijte schil met een suikerrandje), gevolgd door babyadem (u weet wel, een boertje in je gezicht nadat de kleine net zijn fruitpapje op heeft) en pomme d’amour. Tegelijkertijd een hammetje op de barbecue met een laagje honing er over heen. Graeffe suiker en nootmuskaat. Dit is erg, erg uitnodigend.

Hij begint bitterzoet met flink wat kruiden. Denk opnieuw nootmuskaat, maar ook witte peper en zelfs wat gekarameliseerde gember. Dan komt het fruit. Bessen van allerlei soort, noten en abrikozen. Mango en een hint van amandelpasta. Naar het einde toe komt er zelfs een zilte toets aan te pas, wat me niet verbaast, maar wel erg aangenaam is. Vanaf de tweede slok wordt hij een tikkeltje drogend.

De afdronk is geweldig: middellang en drogend met zowel zoet als zout op het sterfbed.

Een erg leuke Bowmore, maar helaas niet zo makkelijk meer te vinden enerzijds en betrekkelijk duur voor een 18-jarige anderzijds.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)