WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bowmore 13 Year Old 1996 Commitment to Malt

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juni 25, 2019 17:18:16

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 13 Year Old 1996/2009 Commitment to Malt, Refill Sherry Butt #960016, 462 bts
Kleur: oud goud
ABV: 59.3%

Toewijding

Commitment to Malt is een Nederlands whiskygenootschap opgericht door drie franchisenemers van Gall & Gall – een bekende keten van slijterijen. Ze tellen zo’n 800 leden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hun bottelingen steevast snel uitverkopen. Deze 13-jarige Bowmore, ondertussen al een decennium geleden op de markt gebracht – is een mooi voorbeeld.

De neus is een erg aangename mix van enerzijds de maritieme elementen van deze Ileach, terwijl het sherry butt voor een mooi zoetje zorgt, waardoor deze malt echt wel het beste van twee werelden kan tonen op de neus. Abrikozen, perziken, sultanas gaan hand-in-hand met zoete moutsuikers en kelp. Alsof ik sappig fruit nuttig in de vissershaven (nou, ja, haventje) van Bowmore. De turfrook is groter dan ik gewend ben van deze distilleerderij. Heerlijk.

Op smaak is dat net hetzelfde, maar neemt het distilleerderijkarakter wel onmiddellijk de bovenhand. Turf en zoete mout nemen de leiding en geven het donkere fruit amper de kans om zich te tonen. Maar het fruit weert zich dapper. De rook is verrassend groots en het vat geeft ook flink wat kruiden af. Maar vanaf de tweede slok komt er een geweldig brakke noot opzetten. Ik ben bijzonder aangenaam verrast.

De afdronk is lang, warm, kruidig en zoet… met een ziltje op het sterfbed.

Dit is een erg, erg lekkere Bowmore, zeg! Maar nergens meer te vinden, natuurlijk. Destijds – maar nu spreek ik wel van 10 jaar terug – kostte deze ocharme 65 EUR. Had ik toen maar wat flessen ingekocht.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)