WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Stairway to Orkney 12 Year Old 2006 McShelfie

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juni 22, 2019 12:37:38

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Stairway to Orkney 12 Year Old 2006, 3006 Whisky for McShelfie, Cask 35B, 70 bts
Kleur: amber
ABV: 60.1%

Octaaf

Stairway to Orkney? Wie dat bedacht heeft, verdient een medaille. Immers, dit is een clubbotteling voor de jongens en meisjes van McShelfie, die een trap als logo hebben. Geweldig toch? En vergis u niet! Het is een unieke whisky. Nederlands bottelaar Whisky 3006 bracht in de herfst van vorig jaar een ‘Secrets of Orkney’ uit – je kan hem op de befaamde whiskybase terugvinden onder nummer 118359 – maar onze vrienden uit Hamme lieten 50 liter overhevelen naar een first fill oloroso octaaf, waarop hij nog 7 maanden mocht doorrijpen.

De neus is ronduit heerlijk! Enerzijds wat maritieme trekjes van de Highland Park – oh, dat mocht ik misschien niet eens zeggen… - maar anderzijds een mooie zoetigheid van het sherryvaatje. Bijzonder herbaal ook. Doet wat aan verbrand hout en wilde varens denken. Zelfs een hint van wierrook en een donker bier. Ik stel me voor dat ik op een rotsachtige kust een reep karamel besnuffel naast een smeulende vuurkorf (meen je dat nou, Mark? Yup).

De sherry heeft alvast de harde kantjes van deze hoog-alcoholische krachtpatser afgerond. Het blijft een trap tegen je tanden, maar water is niet echt nodig. Typische rookontwikkeling van HP, eerder heideachtig dan maritiem, met licht aangebrande karamel en groene toetsen. Oké… dat is min of meer wat de neus beloofde, dus wat dat betreft geen verrassingen. Maar wie wil verrast worden als het zo lekker is?

De afdronk is erg lang, begint zoet, krijgt dan een bitter randje, maar eindigt in een zachte kruidigheid.

Hij is jong, hij is krachtig, hij is ongebreideld tumultueus, maar dat maakt nou net deel uit van zijn charme. De 70 flessen waren helaas erg snel uitverkocht. Jammer dat ik die gemist heb. Daarom, Patrick, erg bedankt voor het gulle sample!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)