WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Highland Park 16 Year Old Jack’s Pirate Das Gestohlene Schiff XIV

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juni 19, 2019 13:30:41

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 16 Year Old, b.2018, Jack’s Pirate Das Gestohlene Schiff XIV, bourbon cask #0421, 252 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.0%

Piraat

In een vorig leven was Jack Wieber’s de Europese agent van heel wat popsterren, waaronder Michael Jackson, the King op Pop. Pas veel later ging hij zich toeleggen op whisky. Zo bracht hij ondermeer de reeks Jack’s Pirate Das Gestohlene Schiff op de markt, vaak maar niet altijd Islay blended malts. De eerste verscheen in 2011. In 2018 verschenen de 14e, 15e en 16e. Wij proeven de 14e, die een beetje een vreemde eend in de bijt, is, want een Orkney single malt. Een goeie verstaander heeft maar half woord nodig. Dit is een single cask Highland Park.

Verrassend fruitig op de neus met abrikozen en appelmoes, mandarijn en kruisbessen. Wordt nog eens extra zoet gemaakt met honing en vanille. Iets van menthol. Daarnaast wat ontbijtgranen en natte aarde. Slechts een geringe, zachte rookontwikkeling. Heel erg mooi, moet ik zeggen.

Hij komt stevig binnen, mondvullend en pikant. De appel en vanilla keert weer, aangevuld met flink wat witte peper en bakkerskruiden. De turf is nu onmiskenbaar en doet hem dansen op de tong.

De afdronk is best lang te noemen, waarin de peper en rook langzaam opnieuw baan ruimen voor de zoete fruitigheid, die zelfs een beetje richting wine gums gaat. Maar hij laat de mond wel compleet droog achter.

Een dijk van een Highland Park, zeg. En verkrijgbaar voor zo’n 80 EUR. Dat is hij zeker waard.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)