WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Balvenie 30 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juni 12, 2019 06:48:23

Distilleerderij: Balvenie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balvenie 30 Year Old, OB 2014, Traditional Oak & Sherry Casks
Kleur: amber
ABV: 47.3%

Geraffineerd

In 2014 verscheen de Balvenie Thirty, een dertigjarige van deze gerenommeerde Speyside distilleerderij. Ik was zo fortuinlijk om hem op het whiskyfestival in Gent aan de lippen te kunnen zetten. Op het label prijkt trots ‘Traditional Oak & Sherry Casks’. Weet dat men bij Balvenie met traditional oak simpelweg Amerikaanse bourbonvaten bedoeld.

Oooh… ja, dit is goddelijk. Een heerlijke panoplie van zoet fruit met abrikozen, pruimen, gebakken appels en sultanas. Het geheel ligt te marineren in een badje van bloemenhoning. Een takje munt. Hints van koffie met chocolade. Bijenwas. Kruisbessen en nectarines treden bij. Zelfs wat frambozen op de achtergrond. Mild, elegant en ronduit schitterend. Geraffineerd is het woord dat ik zoek.

Mooie body. Olieachtig tot romig. Meteen mierzoet met een mooi kruidig randje. Intens fruitig op dezelfde vruchten als op de neus, aangevuld met bitterzoete appelsienen, mokka, limoen en mirabellen. Het fruit gaat de gekarameliseerde en gedroogde kant uit. De eik levert ondertussen wat kruidnagel en zwarte peper. Prima balans.

Op de lekker lange afdronk komt de munt terug, alsook de honing.

Een grootse Balvenie, wat wederom het belang van goed hout demonstreert. Als whisky na drie decennia nog zo levendig en fruitig is, dan weet je waar je mee bezig bent. Absolute top. Tussen de 750 en 1.000 EUR, afhankelijk van waar je kijkt. Google is uw vriend.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)