WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling 24 Year Old Vintage Reserve

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, mei 11, 2019 08:02:58

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 24 Year Old Vintage Reserve, OB 2016, bourbon and sauternes casks
Kleur: amber
ABV: 46%

Caleidoscoop

Deze 24-jarige Teeling behoort tot de oudste stocks die de broertjes Teeling van de oude Cooley distilleerderij hebben kunnen bewaren. De whisky mocht eerst lang rijpen op voormalige bourbonvaten en kreeg daarna nog een finish op sauternes vaten. Sauternes is natuurlijk die zalig zoete dessertwijn uit Frankrijk.

Op de neus is het een fruitbommetje op appels, peren en zelfs wat tropische vruchten. Geflambeerde banaan! Nectarine, rode bessen… Er zit ook een zacht rokerige toets in, stel je voor! En guimauve! Hoera! Dit vind ik absoluut top en kom ik niet vaak tegen in een whisky. Een prachtige neus die me in alle eerlijkheid een beetje aan Littlemill doet denken.

Hola! Op smaak is hij ook tropisch zoet, maar komt er toch nog wat extra aan te pas in de vorm van rook met wat aarde, iets van stopverf en heidehoning. Turf?! Ja, ik geloof van wel. Hier is wellicht een oud van Connemara in gesukkeld. Zalig. Een ware caleidoscoop aan smaken.

De afdronk is lang, echt lang. De turfrook trekt langzaam op om plaats te maken voor het zoete, gedroogde maar nog steeds exotische fruit.

Tja. Geweldig, hé. Maar goedkoop is hij allerminst met zijn prijskaartje van om en bij de 400 EUR. Maar wat een whiskey…

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)