WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling Brabazon 1

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, mei 10, 2019 17:28:01

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Brabazon, OB 2017, Sherry Casks, 12.500 bts
Kleur: oud goud
ABV: 49.5%

Excentriek

Ik beken, ik proefde deze al eerder, dik twee jaar geleden. Op een Teeling tasting in hartje Gent. Er was toen heel wat om te doen omdat ik een foto van de fles op social media deelde, terwijl het een soort avant-première was. Of ik de foto snel terug kon verwijderen. Tja. Tuurlijk. Ondertussen is de tweede batch al op de markt, die erg lekker was. Maar ik grijp graag even terug naar de eerste batch uit 2017. Niet minder dan 12.500 flessen werden gelanceerd, allemaal van sherryvaten betrokken.

Hoewel er in eerste instantie toch een klein beetje verbrand rubber op de neus verschijnt, vervliegt dat gelukkig erg snel om vervangen te worden door allerhande donkerzoete toetsen. Denk pruimen, rozijnen, dadels en wat donkere chocolade. Er zit een verrassende toets van kruidenbouillon in. Tikkeltje umami, zeg maar. Een beetje excentriek.

Op de tong is hij romig en donkerzoet met een metalige twist. Banaan, bittere appelsien, pruimen en zelfs wat ananas op de barbecue, aangevuld met een kruidigheid die me vooral richting kruidnagel en kaneel stuurt. Hint van espresso en iets van… euh… kauwgom met de smaak van zwarte bessen? Excentriek, ik zei het al.

De afdronk is middellang, zacht en zoet.

Ik vond de tweede release beter, maar deze is leuker. Helaas betrekkelijk duur met zijn prijskaartje van om en bij de 80 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)