WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Irish 16 Year Old 2002 Éirinn go Brách Brachadair

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, mei 09, 2019 07:25:48

Bottelaar: Brachadair
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 16 Year Old 2002 Éirinn go Brách, Brachadair, Bourbon Hogshead #4832, 192 bts
Kleur: vol goud
ABV: 56.0%

Herbale Ier

De Belgische bottelaar Brachadair, bestierd door de immer sympathieke Patrick Vanderlinden, heeft twee nieuwe releases uitgebracht. Een Caol Ila en een Ier. Die laatste trok meteen mijn aandacht omwille van de mooie naam ‘Éirinn go Brách’, wat zoveel betekent als ‘Ireland forever’. De whiskey werd gestookt in december 2002 en gebotteld in januari van dit jaar. Het vat leverde 192 flessen op vatsterkte op. Ik heb er zin in!

De neus is enerzijds erg fruitig zoals je van een Ierse whiskey mag verwachten, maar vertoont anderzijds ook een best interessant herbaal kantje. Sta me toe even op te sommen: varens, boterbloemen, banaan, abrikoos, papaya en een hint van gedroogde perzik. Voeg daar nog een handjevol amandelen aan toe. Nee, maak daar gerust marsepein van. Het feest is alvast begonnen.

De aanzet is krachtig en onmiddellijk en tikkeltje pikant. Het fruit keert onmiddellijk weer, maar je mag aan de banaan en de papaya de schil laten zitten. Het herbale kantje is nu nog sterker dan op de neus en weerhoudt hem er net een beetje van om een tropische fruitbom te worden.

De afdronk is middellang, heerlijk fruitig met een serieus herbale twist.

Toegegeven, deze Ier is een beetje een one-trick-pony, maar als hij die ene truuk die hij doet – lekker zijn – zo goed doet, kan me dat geen bal schelen. Pakweg 140 EUR. Aanrader! Met dank aan Patrick voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)