WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teerenpeli Savu

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, mei 02, 2019 17:21:23

Distilleerderij: Teerenpeli
Regio: Finland
Fles: Teerenpeli Savu, OB 2018, 50cl
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Interessant

Teerenpeli is een familiebedrijf, opgericht in 2002, in hartje Lathi. De oorspronkelijke distilleerderij stond zelfs in een gebouw dat ze deelden met het bekende restaurant Taivaanranta, maar in 2015 verhuisden ze naar een veel groter gebouw en werd de productie flink verhoogd. In datzelfde jaar waren zij de eerste die een 10-jarige Finse single malt op de markt brachten. In de zomer van 2018 zag deze Teerenpeli Savu het daglicht, hun eerste geturfde whisky. Savu is immers Fins voor ‘rook’. Hij is samengesteld uit 80% bourbonvaten en 20% PX sherryvaten.

Interessante neus. En ik gebruik het woord niet als eufemisme. Ik vind het echt interessant. Het is dan ook mijn eerste Finse whisky. De rook is het eerst wat opvalt. Geen medicinale of maritieme toetsen zoals je van een Islay whisky zou verwachten, maar toch best wat aarde, teer en smeulend kampvuur. Ik zie me zo in de bossen zitten met deze fles op schoot, met vrienden rond het kampvuur, liedjes zingend terwijl iemand op een gitaar tokkelt. Soit, ik wijd uit… Onder die rook krijg ik vooral appels, peren en zelfs een hint van banaan. Amandelen en olijfolie maken het plaatje compleet. Ik zei het toch? Interessant.

Lekker olieachtig in de mond. Zacht en erg toegankelijk. Het fruit komt eerst, maar wordt erg snel overmeesterd door mooie, rokerige toetsen. Dit is een Finse versie van Ledaig, maar zonder de maritieme toetsen. Dit is een zoete, rokerige whisky en… ik vind hem erg lekker!

De afdronk is middellang, donkerzoet en rokerig.

Mooie whisky, echt waar. Bedankt, Joel, voor het sample. Voor zover ik kon nagaan is hij in België enkel verkrijgbaar bij TastToe.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

  • Reacties(0)