WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Zuid-West-Vlaams Whiskyfestival – verslag

EventsGeplaatst door Mark Dermul za, april 13, 2019 10:05:49

Twee whiskyclubs uit West-Vlaanderen sloegen de handen in elkaar voor de organisatie van de eerste editie van het Zuid-West-Vlaamse whiskyfestival, dat plaatsvond op zaterdag 30 maart in Waregem.

En hoewel ik van mening ben dat het geen sinecure is om een whiskyfestival te lanceren, zijn de organisatoren er bijzonder goed in geslaagd een prima eerste editie neer te zetten. Het feit dat ze zich ook van de sociale media bedienden, was hier zeker niet vreemd aan.

Het logo sprong in het oog, de advertenties op Facebook spraken aan en word of mouth deed de rest. Ze hadden in een mum van tijd zo’n 180 pre-sales en aan de deur verschenen nog tientallen liefhebbers meer. Hoewel ik niet over de definitieve cijfers beschik, hebben zo’n 250 à 300 liefhebbers dit festival bezocht. Knap!

Patrick, Stefaan, Robert en de zijnen beschikten bovendien over ruimschoots voldoende vrijwilligers (makkelijk herkenbaar aan hun T-shirt) om alles vlotjes te laten verlopen. Er was altijd wel iemand in de buurt om een vraag aan te stellen en – in tegenstelling tot sommige andere evenementen waar ik al wel eens te gast ben – kreeg ik ook telkens een hulpvaardig antwoord.

Er was een mooi aanbod. De mix van stands was echt wel dik in orde. Er stonden standaardflessen, maar tevens een heleboel gespecialiseerde shops die de minder courante bottelingen konden aanbieden. Maar het viel me wel op dat een groot aantal bezoekers eigenlijk nog maar net aan hun whisky-avontuur begonnen waren, dus zou ik de organisatie als raad meegeven om de volgende keer een paar extra stands met entry level flessen op te stellen. Let op: dit is geen kritiek, hé! Ik zag immers niets dan lachende gezichten (en hoe later op de middag, hoe breder de lach, maar dat kan ook aan de drank gelegen hebben, natuurlijk).

Zelf proefde ik niet al te veel, want ik moest immers nog een Masterclass geven, maar daarover zo dadelijk meer. De meeste standhouders zijn natuurlijk oude bekenden. Zo groot is de whisky scene in ons kleine landje nu ook weer niet. Het was een fijn weerzien wat leidde tot een gezellige babbel en veel humor.

Ik nam als aperitief een geweldige Glenburgie 11 Year Old 1988 van Chieftain’s Choice en spoelde die weg met een verrassende Eau de Vie de Vin van Domaine de Baraillon, bekend van hun geweldige Bas-Armagnacs. Deze eau-de-vie is als het ware new make spirit van de armagnac, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik had het nog niet eerder gezien, laat staan geproefd, maar was heel aangenaam verrast. Dit zou het volgens mij ook erg goed doen in cocktails.

Bij Tim, die een heleboel releases van Asta Morris op zijn tafel had staan, genoot ik van de Soul of NOG, zijn ongerijpte gin die normaliter alleen voor de Japanse markt bestemd is. Geweldig! Die haal ik in huis voor deze zomer. Nadien proefde ik een verrassend lekker, stevig umami proevende Ardmore uit 2013. Amper 5 jaar oud en op sherry gerijpt. Een bommetje.

Ik was ook er te spreken over de Caol Ila 2003 van Gordon & Macphail in hun Connoisseurs Choice reeks die werd aangeboden door de standhouder uit Knesselare. Aangezien mijn schoonouders in Aalter wonen, moet ik daar toch maar eens passeren volgende keer dat ik in de buurt ben.

Aan de tafel van Cinoco probeerde ik die nieuwe Ierse whiskey, Lambay, die op cognacvaten gerijpt is. Niemendalletje, maar niks mis mee. De Glenallachie 12 Year Old 2005 Old Particular van Douglas Laing was echter wel erg leuk. Afsluiten bij Chris en Maarten deed ik met de Rock Oyster 18 Year Old.

Maar de verassing – voor mij althans – is de nieuwste botteling van B’s Choice. Bart – en bij uitbreiding wij - heeft er lang op moeten wachten, maar eindelijk is zijn tweede botteling beschikbaar. Een heel atypische, maar absoluut geweldige Auchroisk 7 Year Old 2011 met wederom een prachtig label. Mis hem niet!

Om 16u trapte ik dan mijn uitverkochte Masterclass af. De zaal zat afgeladen vol met 30 mannen en één lieftallige dame. Het overkomt me vaker. Leuk was het feit dat dit publiek niet alleen erg geïnteresseerd was, maar ook bijzonder goedlachs. Tja, er zat zowel bij het publiek als bij de gastheer al wat alcohol in het bloed, natuurlijk, wat het praten vergemakkelijkt. En hoewel ik geen hulp nodig had, kwam Robert toch met plezier ‘gietslaaf’ spelen. Een 32e glas werd steevast geschonken. En met veel plezier!

Ik had voor hen dan ook een erg leuke en diverse line-up meegebracht:

Auchentoshan 21 Year Old 1996 Douglas Laing Old Particular
Glenlossie 9 Year Old 2008 Signatory Vintage
Glenfiddich Experimental Series #2 Project XX
Allt-a-Bhainne 24 Year Old 1993 for MMM
Glen Spey 30 Year Old 1987 Malts of Scotland
Orkney 15 Year Old 2002 for MMM
Caol Ila 15 Year Old 2002 Unpeated Style Diageo Special Release 2018

En na afloop werd dan door middel van de klassieke handopsteking een top drie samengesteld. Dit was het resultaat van de Zuid-West-Vlaamse jury:

32 punten – Glen Spey 30
28 punten – Caol Ila 15
24 punten – Allt-a-Bhainne 24

Een dikke merci aan de vrijwilligers die me een klein uurtje na de tasting alle glazen netjes afgewassen en verpakt terugbezorgden. Da’s service!

Ik trok nog even terug de zaal in om gedag te zeggen tegen de standhouders en de organisatoren en liet niet na om – na het proficiat wensen met deze zeer geslaagde eerste editie – mezelf alvast uit te nodigen voor de editie 2020!

May the Malt be with you!  • Reacties(0)