WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tobermory 22 Year Old 1995 WhiskyBroker

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, april 09, 2019 07:20:08

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 22 Year Old 1995/2018 WhiskyBroker, Hogshead #1945, 283 bts
Kleur: Licht goud
ABV: 54.2%

Zespri

Vorig jaar bracht de Schotse bottelaar Whisky Broker deze Tobermory op de markt. Hij rijpte maar liefst 22 jaar lang en het hogshead leverde 283 flessen op vatsterkte op.

Op de erg zoete neus – die weinig mufheid vertoont, iets wat ik wel vaker heb bij Tobermory – krijg ik vooral vanille, kruisbessen en grenenhout. Zespri! Een zacht streepje woodsmoke en best wat rumrozijntjes. Iets van yoghurt met ananas. Ik vind dit best aangenaam.

Hij komt best krachtig binnen. Lekker pittig op witte peper en iets van tannine. Maar wederom erg zoet. Doet wat aan Turks gebak denken, gedrenkt in honing. Abrikozen. Appelsienen. Chilipeper, zoethout en kardemom. Weerom zo’n mooie streep woodsmoke. Alsof hij gestookt is vlak na een run van Ledaig, zonder de leidingen te kuisen.

Lekkere finish die kruidig en zoet blijft tot op het sterfbed.

Dit is een tweelingbroertje van de Tobermory 1995 die het Italiaanse Valinch & Mallet eind 2017 op de markt bracht. Alleen kost hij maar de helft.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)