WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Keith 49 Year Old 1968 Gordon & Macphail Exclusive for Whisky Warehouse

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, maart 28, 2019 07:36:14

Distilleerderij: Glen Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Keith 49 Year Old 1968/2018 Gordon & Macphail Exclusive for Whisky Warehouse, cask #7893, 42 bts
Kleur: koper
ABV: 52.8%

Delicious Drams Incorporated!

Dit is de oudste Glen Keith ooit die ik aan de lippen zette. Gedistilleerd op 29 oktober 1968 en gebotteld op 1 mei 2018 op slechts 42 individueel genummerde decanters die – samen met een certificaat – in een prachtige kist worden geleverd. Kostprijs? Dik 3.000 EUR. En het strafste van al? Exclusief gebotteld voor Whisky Warehouse Belgium. Kan is groot dat dit nog zo’n oldie is die driemaal werd gedistilleerd, een praktijk die Glen Keith toepaste tot 1970.

Succulente neus op gedroogde bloemen, ananas en mango, maar tevens met een drogend elementje als van sigarenkist, potpourri en peterselie. Iets van zoete, gekookte worteltjes. Nootmuskaat en kaneel doen hun ding. Amper eik, wat erg mooi is op deze gezegende leeftijd (ik kan er van meespreken). Na enkele minuten ademen wordt hij fruitiger, krijg ik wat zure sinaasappel, honing en een mooie hint van gedroogde kokosnoot. Machtig.

Prima mondgevoel. Zoet met een bittertje van meet af aan en iets kruidiger. Witte peper, nootmuskaat, zelfs wat chili. Doet me eerlijk gezegd een beetje aan rum denken (het top spul welteverstaan). Hint van roze pompelmoes en Seville appelsienen. Hij smaakt echt ‘oud’, als u begrijpt wat ik bedoel. Flink wat diepgang. Mooi streepje woodsmoke halverwege… Ja, dit is Genieten met Grote G!

Pas in de lange, pittige afdronk wordt hij eerder droog. Deemstert erg langzaam weg, terwijk ik maar niet kan ophouden te glimlachen en smakkende geluiden te maken. Zalig.

Geweldig lekker met een bangelijke finish. Maar niet voor ieders beurs natuurlijk. Mocht ik niet weten dat hij van Gordon & Macphail is, ik zou gokken dat hij van Delicious Drams Incorporated kwam! Zalig. Thx, Eric!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)