WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Whisky Festival Gent 2019

EventsGeplaatst door Mark Dermul wo, maart 27, 2019 07:30:21

Traditiegetrouw trek ik één dagje naar het Whiskyfestival in Gent en – in tegenstelling tot vorige jaren – was dit deze keer op zaterdag en in het gezelschap van de vrouw van mijn leven. Sofie en ik waren namelijk erg geïnteresseerd in de Masterclass Whisky & Desserts van Krien en Stef van Restaurant De Cluysenaer.

Maar ik loop op de zaken voorruit.

Toen we arriveerden, zo rond 13u, viel de drukte eigenlijk nog best mee en konden we makkelijk een praatje maken met de standhouders, wat rond 15u30 al een pak moeilijkere werd. Maar de sfeer die er heerste was – naar mijn bescheiden mening – beter dan voorgaande jaren. Meer relax. Meer open. Veel lachende gezichten gezien, toffe mensen gesproken en – hier ging het tenslotte om – best lekker spul geproefd.

Al even traditiegetrouw begon ik mijn rondje bij Cinoco, waar ik me als intro een Auchentoshan liet inschenken, kwestie van de smaakpapillen op gang te trekken. Het betrof een mooie 21-jarige uit de Old Particular serie van Douglas Laing. Een mooie start.

En hoewel ik links en rechts nog een paar leuke drammetjes te proeven kreeg, moet ik bekennen dat ik vooral begeesterd was door dit lijstje van toppers:

- Balvenie 30 Year Old

- Balvenie 25 Year Old Single Cask #3160

- Glenrothes 25 Year Old

- North British 28 Year Old 1990 Gordon & Macphail

- SWMS 93.103 ‘Last of the summer grime’ (Glen Scotia)

Onder één of andere tafel stond ook nog een Daily Dram Undercover No 1 – waarvan gefluisterd wordt dat het een 14-jarige Ardbeg is – waar ik een glaasje van te proeven kreeg. Wie dat schonk blijft een goed bewaard geheim, maar het was een absolute stunner.

Halverwege strandde ik even aan de Talisker Defender. Het is moeilijk die stand te passeren, want naast de Game of Thrones-reeks stonden daar ook een aantal heerlijke Caol Ila en Talisker, twee whisky’s waar ik geen genoeg van kan krijgen.

Maar de meest indrukwekkende fles – voor mij althans – was een Glen Keith 49 Year Old 1968 van Gordon & Macphail, speciaal gebotteld voor Whisky Warehouse Belgium. Voor een sample van 1cl moest je wel 50 EUR veil hebben, maar het is dan ook een fles van om en bij de 3.300 EUR. En er bestaan maar 42 decanters van! Indrukwekkend. Die moest ik toch geproefd hebben? U mag mijn uitgebreide tasting notes binnenkort verwachten. Met dank aan Eric Vermeiren!

Een 20-tal samples keerden mee huiswaarts om in alle sereniteit (opnieuw) te proeven en aan het blog toe te vertrouwen. We weten wederom wat gedaan.

Maar die Masterclass dus, want daarvoor trokken vrouwlief en ik naar Gent.

Stef Roesbeke – Chef Stef voor de vrienden – en zijn supersympathieke madam Krien mochten een volle zaal verblijden met 5 desserts met bijhorende whisky. Het zou ons te ver leiden (en ik zou uit de biecht klappen) om u alle ‘theorie’ te geven die Stef en Krien ons influisterden tijdens deze Masterclass, maar ik kan wel zeggen dat het enerzijds erg informatief en interessant was en anderzijds erg grappig gebracht. Dit kokende (stomende?) koppel weet hoe ze het publiek kunnen entertainen en ondertussen culinair verwennen.

Deze vijf dessertjes passeerden de revue.

- Crème Caramel met essence van speculoos & Buffalo Trace

- Crème van Mascarpone & Mortlach 12 Year Old Dun Bheagan

- Broodpudding met rozijntjes & Paul John Christmas Edition

- Bavarois van rood fruit & Bowmore No 1

- Chocomousse & Laphroaig 10 Year Old

Voor de volledigheid ook nog even toevoegen dat elk dessert ook nog eens werd geserveerd met een pipetje waarin nog een andere verrijkende whisky zat. Een voorbeeld: bij de broodpudding (waarbij de rozijntjes bovendien eerst nog hadden mogen rusten in GlenDronach) kwam een pipetje met Tullamore Dew 14 Year Old single malt, terwijl bij de chocomousse een pipetje gevuld met Glenmorangie Portwood zat. Om u maar te zeggen, het was om duimen en vingers bij af te likken!

Na nog een korte tweede ronde in de zaal – om nog enkele samples te scoren en gedag te zeggen – trokken vrouwlief en ik naar de stand van de organisatie waar we nog onze festivalbotteling ophaalden. Dat is dit jaar een Auchroisk 16 Year Old 2002 van First Editions. Die gaat binnenkort open.

En hoewel ik graag met vrienden naar een festival ga – wat dit jaar om organisatorische redenen niet lukte – moet ik bekennen dat ik het geweldig vond om met Dearly Beloved op stap te zijn. Vrouwlief vergezeld me niet zo vaak naar whiskyfestivals (wat ik nou ook weer niet zo erg vind, als u begrijpt wat ik bedoel), maar het was fijn mijn passie nog eens met haar te delen op deze manier.

Ik beken, ik heb veel en veel minder geproefd dan andere jaren, maar dat is een prijs die ik met graagte heb betaald. Ze mag nog mee!

May the Malt be with you!

  • Reacties(0)