WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Macallan Enigma

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, maart 07, 2019 07:36:42

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Enigma Quest Collection, OB 2017, 1st fill European sherry butts & Spanish hogsheads, travel retail
Kleur: brons
ABV: 44.9%

Eik Gedreven

Deze Enigma – wat zoveel betekent als mysterie – maakt deel uit van de Quest Collection, exclusief voor reizigers. De volledige reeks bestaat uit de Quest, Lumina, Terra en deze Enigma. Hij rijpte op Europese first fill sherryvaten. Het komt niet vaak voor dat je Macallan proeft die op vaten van slechts 1 bron rijpte, wat hier het geval is: Toneleria Tevasa, een kuiperij in het Spaanse Jerez, gespecialiseerd in ‘seasoned’ (dus geprepareerde) vaten voor de Schotse whisky-industrie. Het is mijn 40e ontmoeting met deze Speysider.

Stevige neus met geel en rood fruit (denk abrikozen, mango, framboos) met amandelpasta, hazelnoten en kandijsuiker. Het hout – first fill, weet u nog? – drukt wel zijn stempel met flink wat houtkrullen en kruidigheid met een drogend element. Denk gember, nootmuskaat, menthol. Een druppeltje rancio en iets van rosbief. Ik moet bekennen: dit vind ik best lekker.

Op smaak krijg ik eerst donker fruit (dadels, rozijnen, gekonfijte abrikoos) alvorens de eik zijn stempel drukt. Maar eens dat gebeurt is het er niet naast: drogend, pikant op kruidnagel, nootmuskaat, chili peper en een karrenvracht aan kaneel. Dat gezegd zijnde: prima in balans en een mooi mondgevoel.

De afdronk is middellang met nog meer hout, zonder te storen.

Deze is oak driven zoals dat heet. Maar het werkt, hoor. Dit staat me erg aan. De prijs – zo’n 250 EUR – iets minder. Maar je krijgt er wel een mooie doos bij (sarcasm, anyone?).

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)