WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Macallan Concept Number 1

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, maart 06, 2019 06:42:42

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Concept Number 1, OB 2018, sherry cask & ex-bourbon cask, travel retail, 84.000 bts
Kleur: amber
ABV: 40%

Surrealistisch

Herinner u zich de gekte rond de Macallan Edition No.1 vier jaar geleden? Destijds 90 EUR, maar nu gaat hij al voor het tienvoudige over de toonbank (wat van de Edition No 2, 3 en 4 niet gezegd kan worden, die zijn ‘slechts verdubbeld’). En nu lanceert Macallan een nieuwe reeks. U raadt het al: menig bottle flipper haastte zich naar de winkel om deze snel aan te schaffen en onmiddellijk van de hand te doen. Het werkte. Althans een paar weken. De eerste flessen gingen voor 300 EUR en meer over de toonbank, maar ondertussen is de prijs al genormaliseerd naar zijn oorspronkelijke 150 EUR. Er zijn immers 84.000 flessen gemaakt. Geen reden tot paniek, dus. De verpakking is geïnspireerd op wereld van de surrealistische kunst. Wel, da’s goed gekozen, zeg ik dan. De whisky werd eerst in sherryvaten gerijpt, en kreeg daarna een even lange periode rusttijd op bourbonvaten. Hoe lang dat precies is, wordt niet vermeld.

De neus is romig en zoet. Mierzoet. Citroenzeste en gekonfijte gember, noten (amandelen in de hoofdrol) en groene banaan. Ananassnoepjes. Hint van Turks Fruit en wat Graeffe suiker. Boterbabbelaars. Helemaal niet slecht, typisch Macallan, maar mijn mond valt er niet van open.

De body is eerder licht. Te licht naar mij gading. Slechts wat olieachtig en onmiddellijk pikant zoet. Wederom allerhande citrusfruit (limoen, citroen, bergamot), zeste incluis, en hints van tropische vruchten die gedroogd zijn. Ananas, iets van banaan en mango. Valt best mee. Het pikante verzacht snel en neigt naar gember en andere kruiden van het hout.

De afdronk is zoet, licht drogend, maar vooral erg kort.

Hij viel me beter mee dan ik had gevreesd. Dat gezegd zijnde: nog maar eens een NAS en nog maar eens op 40%. Ik wordt hier een beetje moedeloos van. Maar ja, iemand moet die nieuwe distilleerderij toch betalen?

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)