WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Trip to Taiwan – part 5/6

ReizenGeplaatst door Mark Dermul zo, februari 10, 2019 09:25:42

Van al dat lekkers in het Kuva Hotel krijgt een mens wel honger, maar daar weten ze in Taiwan wel weg mee. Ik heb zelden zo lekker gegeten als in deze week, moet ik bekennen. Het enige nadeel is dat ik de Chinese keuken in België wellicht nooit meer zal kunnen appreciëren…

Enfin. U weet ondertussen hoe het er in Taiwan aan toe gaat, toch? Onze gastheer wilde van geen wijken weten en toornde onze mee naar zijn eigen favoriete whisky bar. En ‘neen’ zeggen is geen optie, hoor (niet dat we dat zouden gewild hebben, maar dit terzijde). Immers, Mr Wang had zijn medewerkers in de loop van de dag op pad gestuurd om één en ander klaar te zetten…

Tot mijn spijt ben ik de naam van de bar vergeten, maar ik weet nog wel (dankzij de foto’s die ik maakte) wat we die avond allemaal geproefd hebben.

En als ik zeg ‘geproefd’ dan meen ik ook ‘geproefd’, hé. Dus telkens 0,5 of max 1cl per glas. Gelukkig maar, want dit was het straatje dat we de lippen lieten passeren:

- Box 2002 Private Bottling Cask 2015-799 for WhiskyClub.co

- Glenrothes 1997 Private Bottling for WhiskyClub.co (coming soon)

- Suntory Special Blend

- Mars Yokoso for Lamigo Monkeys

- Mars Fubuki

- Hibiki Blender’s Choice

- Macallan Classic Cut 2018

- Glenburgie-Genlivet 31 Year Old Cadenhead’s

- Bruichladdich 20 Year Old Cadenheads Special Individual Cask Bottling

- Loch Lomond 2002 Single Bourbon Cask for World One Whisky Society

- Loch Lomond 2002 Single Sherry Cask for World One Whisky Society

- Inchmurrin 2001 Single Bourbon Cask for World One Whisky Society

- Inchmurrin 2007 Single Sherry Cask for World One Whisky Society

- Yoichi Single Malt

- Kavalan Oloroso Sherry Cask

- Highland Park 14 Year Old 2002 Single Cask for Hsiu Ming

- BenRiach 19 Year Old 1999 Glen Stuart Sherry Butt Finish

- GlenDronach 23 Year Old 1993 PX Sherry Puncheon #29

- GlenDronach 19 Year Old 1995 PX Sherry Puncheon #3319

- GlenDronach 24 Year Old 1993 Sherry Butt #668

- GlenDronach 20 Year Old 1993 Oloroso Sherry Butt #14

- GlenDronach 22 Year Old 1995 PX Sherry Puncheon #3044

Ikzelf had ook een fles meegebracht als geschenk voor onze gastheer: de Allt-A-Bhainne voor Mark & Manny’s Malts. Ik was maar wat blij dat Mr Wang hem kon appreciëren. Ik weet ook dat hij het meende, want hij is er de man niet naar om uit beleefdheid woorden te wikken en te wegen. Zijn studies in Zwitserland en de Verenigde Staten hebben van hem een eerder atypische Taiwanees gemaakt die het hart op de tong heeft. Een kerel naar mijn hart. En de manier waarop hij ‘Whot da fack!’ om de twee minuten in de mond neemt, is ronduit hilarisch.

Hoewel het ondertussen al middernacht werd, kreeg hij plots een telefoontje. Enkel bekenden van hem stonden op het punt een nieuwe whisky-shop te openen. Ze waren de laatste hand aan het leggen aan de inrichting en de schappen met flessen aan het vullen. Of hij geen zin had om even te komen kijken alvorens de grote opening daags nadien? Hopla, wij met z’n allen weer de auto in om die nieuwe shop te gaan bezoeken.

Hoewel ik geen uithangbordje zag, meen ik uit het gesprek te hebben kunnen opmaken dat de shop naar de naam Paddy zou gaan luisteren, hoewel ik hoop dat ik me vergis. Want er stond niet één Ierse fles op het schap. Het jonge koppel is namelijk gespecialiseerd in Macallan, Karuizawa, Yamazaki en Chichibu.

Bij het zien van al dat moois sprongen de tranen mij wederom in de ogen. Wat een geluk dat de kassa nog niet aangesloten was (‘yeah, right,’ mompelde de credit card in mijn achterzak).

En terwijl we vol bewondering naar de flessen keken krijgen we nog een drammetje aangeboden. Eerst de Chichibu 7 Year Old Travel Exclusive 2018 for Japan Duty Free, gevolgd door de Hibiki 30th Anniversary botteling.

We drukten dit jonge, ondernemende koppel een visitekaartje in de hand en wensten hen alvast erg veel succes toe.

De volgende dag hadden we enkele uren vrij om de omgeving te gaan ontdekken. Je zou bijna vergeten dat Taiwan ook nog heel wat mooie tempels en parken heeft. Die mochten we toch niet aan ons laten voorbijgaan?

De Tempel van Confucius en de Dalongdong Baoan Tempel lagen vlakbij elkaar, dus dat was meteen twee vliegen in één klap.

En ik moet bekennen, in deze tempels, midden in de bijzonder drukke hoofdstad, zijn een oase van rust, respect en sereniteit. Het was – voor mij althans – een kippenvelmoment.

Na een blitzbezoek aan het warehouse van Mr Wang zelve – waarvan we ook erg onder de indruk waren – trokken we naar de andere kant van de hoofdstad om One Whisky World te gaan bezoeken, wederom een whiskyshop met een geweldig assortiment. De eigenares van de winkel – Connie Lin – stond namelijk op het punt om zelf een vat GlenDronach te bottelen. We proefden drie samples, één op oloroso en twee op PX. De Oloroso was duidelijk de meer complexe, de PX vaten waren dan weer veel toegankelijker.

Ik legde het als volgt uit aan Mrs Lin: ‘De PX zou ik met vrienden delen, de Oloroso zou ik voor mezelf houden.’ Ze knikte begrijpend, maar stiekem verdenk ik haar er van dat ze alle drie de vaten zal laten bottelen, want het waren alle drie top whisky’s van deze Speysider.

Ondertussen was de zon al weer achter de horizon verdwenen, zakte we af naar het Breeze Center in het business district van Taipei voor een gezellig diner in een ‘Hard Rock Café’-kloon waar de sfeer er echt wel in zat.

Het gezelschap besloot nog een afzakkertje te nemen in een lounge-bar, maar ik verontschuldigde me, want ik wist dat dit onze laatste avond in Taipei was en wilde nog één monument bezoeken. Een korte metrorit later stond ik op het Plein van de Democratie te genieten van het uitzicht op de Chiang Kai-Shek Memorial Hall.

Hoe indrukwekkend, zeg. Zoveel details. Zo’n pracht en praal. Ik was sprakeloos.

Wordt vervolgd!  • Reacties(0)