WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Trip to Taiwan – part 4/6

ReizenGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 08, 2019 17:36:36

Dinsdag begon voor ons veel te vroeg – wat natuurlijk alles te maken had met de geweldige avond (zeg maar ‘nacht’) in de kararoke-bar. Maar ik was wel erg opgewonden, want vandaag zou ik de grootste whiskyverzameling van Azië te zien krijgen.

In Taoyuan staat een prachtig 5-sterren hotel dat naar de naam Kuva Chateau luistert. Het imposante gebouw telt 255 kamers en 6 restaurants met elk hun eigen keuken. Maar wat ons vooral interesseerde was de befaamde Kuva Whisky collection natuurlijk. En woorden schieten echt te kort om deze verzameling te beschrijven. Laat me daarom toe om u gewoon een hele reeks foto’s te tonen. Hou gerust een doos Kleenex bij de hand…

Elke distilleerderij uit Schotland is hier vertegenwoordigd en bovendien hebben ze elke topfles in huis. En als u zich afvroeg waar al die Japanse whisky met leeftijdsaanduiding naartoe gegaan is: u bent hier aan het juiste adres.

Terwijl we rondstruinden – en dat duurte toch flink een uur – werden we discreet en beleefd, maar toch van erg nabij, gevolgd door beveiligingsagenten van het hotel. Je zou voor minder.

Ondertussen had Mr Wang het management van het hotel in kennis gesteld van onze aanwezigheid. Hoe we precies werden aangekondigd is me niet duidelijk, maar het feit dat de persoonlijke assistent van de president ons niet veel later vervoegde spreekt boekdelen. Mr Howard Hsieh vertelde ons met veel gusto over de verzameling en hoe ze tot stand is gekomen. Toen ik hem naar de totale waarde vroeg, glimlachte hij minzaam en zei zacht ‘onbetaalbaar’. Ik kan hem geen ongelijk geven. Maar ik zou ook de verzekeringspremie niet willen betalen voor al dit moois.

Nadat we onze kwijl hadden opgekuist, werden we uitgenodigd in de bar van het hotel voor een glas. We mochten elk een whisky selecteren van de kaart. Maar die kaart – I kid you not – had de omvang van een telefoonboek! Via een ingenieus systeem van codes kon je een bestelling plaatsen en verdween één van de obers naar de kasten achter en langs de bar, waar niet minder dan 2000 flessen open stonden. Niet normaal. Maar wel heel lekker. We kregen enkele pareltjes te proeven, waaronder enkele speciale bottelingen van die andere bekende Taiwanese whisky, Omar!

Deze malts proefden we:

- Omar 8 Year Old 2009 Bourbon Cask Strength 11090042

- Omar 8 Year Old 2009 Bourbon Cask Strength 11900049

- Omar Cask Strength Orange Brandy Barrel Finish (!)

- Suntory Very Rare Old Expo ‘70

- Mars Komagatake Limited Edition 2018

Maar bovendien haalde Howard nog een oude Yamazaki 12 Year Old Pure Malt (zoals die toen heette) uit de kast. Gebotteld in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Ik dacht dat we hem te zien kregen om te fotograferen, want het was de laatste die hij nog had. Groot was dan ook onze verbazing – en dankbaarheid – toen Mr Hsieh hem opende en ons een genereuze dram inschonk. Genieten met hoofdletter G.

In augustus gaat overigens het grootste whiskyfestival van Taiwan door in het Kuva hotel, dus als je in de buurt bent, leg dan vast een knoop in je zakdoek. En ook al ben je op een ander tijdstip in Taiwan, zorg dan zeker dat je dit hotel bezoekt. Het zal een bezoek zijn dat je niet licht vergeet!

Wordt vervolgd!  • Reacties(0)