WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Picts 21 Year Old 1997 for MMM

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, februari 03, 2019 10:05:45

Bottelaar: Mark & Manny's Malts
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: The Picts 21 Year Old 1997 for Mark & Manny's Malts, 50 bts
Kleur: goud
ABV: 51.8%

De Picten

In 2019 gaan Manny en ik weer op zoek naar vier leuke single casks in onze nieuwe Tribe Series en met onverholen trots stellen we de eerste graag aan u voor: The Picts. Het label werd ontworpen door Jurgen Robyns, een kunstenaar en persoonlijke vriend. Hij zal overigens instaan voor alle vier de labels in de Tribe Series. Hij liet zich inspireren door stammen die belangrijk zijn geweest in de vorming van het huidige Schotland. En de whisky? Tja, die blijft alvast geheim. We kunnen u wel verklappen dat hij gestookt werd bij een wereldberoemde distilleerderij – opgericht in 1886 – in de vallei van het hert en 21 jaar lang rijpte op een bourbonvat. Nuff said.

De neus is snoeperig zoet en gekonfijt op kiwi, banaan en Granny Smith appels met een florale toets. Hij vertoont ook een herbale toets waar ik moeilijk de vinger op kan leggen, maar die hem wel een aparte diepgang geeft. Wat pecannoten op de achtergrond. Heerlijk en uitnodigend.

Hij is best stevig bij aankomst, zonder te branden, met een duidelijke hint van woodsmoke. Gekarameliseerde appelsienschillen, wat saffraan en nootmuskaat. Niet erg complex, maar wel erg mooi. De whisky kan gerust een druppeltje water verdragen, maar heeft het absoluut niet nodig. Zalig drinkbaar.

De afdronk is geweldig lang en hartverwarmend.

De Picten waren een strijdlustig volk en deze malt zou hun vastberadenheid ongetwijfeld versterkt hebben. Een fantastische Speysider om onze nieuwe reeks mee te starten.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)