WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Strathisla New Malt Distillate

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, januari 31, 2019 07:22:13

Distilleerderij: Strathisla
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathisla New Malt Distillate, 350ml
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Zuurkool

Woohoo! Nog een new make. Mijn lijstje begint al aardig lang te worden. Deze new make wordt door Strathisla effectief gecommercialiseerd in flesjes van 350ml. Hoewel… er staat op het flesje duidelijk ‘sample only, not for re-sale’, maar komt toch in een leuke half bottle. Het betreft hun distillaat op 63.5%, dus klaar om op vat te gaan. Soit, proeven maar!

Cleane neus op aardappelpuree, zuurkool, rauw vlees en groene bonen. Dit klinkt niet bepaald aantrekkelijk en eigenlijk is het dat ook niet helemaal. Een beetje een vreemde new make, maar wel erg interessant. Pas vanaf de tweede snuif komt daar ook verse gerst bij, iets van gist en een zoetje waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Een zurig element loert daaronder, als van karnemelk die over datum gegaan is. Tja… apart, dat wel. Met water is het een heel ander verhaal. Dan wordt hij plots een pak zoeter en herbaler, alsof je het gazon met suikerwater besprenkeld hebt.

De aanzet is zoeter dan verwacht. En mooi kruidig. Nu heb ik minder zure toetsen, des te meer zoete toetsen. Verrassend snoeperig, moet ik zeggen. Mooier dan de neus doet vermoeden. Verdund is hij dan weer minder zoet en een pak herbaler. Flink wat plantenwortels. Het is geen verbetering.

In de lange afdronk blijft vooral het zoete hangen.

Een ietwat vreemde new make omdat neus en smaak zo ver uit elkaar liggen. Boeiend, moet ik zeggen. Lekker? Nee, dat niet echt. Dank je wel, Marcel!

Geproefd door Mark Dermul op 07-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)