WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciƫren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Strathearn 4 Year Old 2014 Private Cask Club Cask 075

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, januari 29, 2019 07:22:14

Distilleerderij: Strathearn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Strathearn 4 Year Old 2014, Ex-Sherry Cask #075 for Dutch Whisky Festival 2018, 64 bts
Kleur: koper
ABV: 56.6%

Haribo Beertjes

Afgelopen september vond in Arnhem de eerste editie plaats van het Dutch Whisky Festival, waarbij zowel nieuw als (heel) oud spul geproefd kon worden. En uiteraard moest er ook een festivalbotteling zijn, toch? Het werd een erg jonge whisky van een erg jonge distilleerderij: Strathearn. De jongens van de DWF deelden blijkbaar een ex-sherryvat met de Dutch Whisky Society (voor hun 10-jarige bestaan) van non-peated spirit. De whisky werd gebotteld op vatsterkte.

De neus is verraadt de jonge leeftijd wel, maar dat neemt niet weg dat hij aangenaam geurt. Ik heb enerzijds zoete mout, rozijntjes en abrikozenconfituur, anderzijds wat snoeperigs als van zure Haribo beertjes. Op de achtergrond nog wat herbale toetsen als van arendsvaren en plantenwortels en zelfs een lichte toets van koeienvlaai. Dat laatste verdwijnt als je hem vijf minuten laat ademen.

Hij komt alvast erg stevig binnen. Zoetzuur op rozijnen en grapefruit (met pit), erg kruidig op kaneel, kruidnagel en peper waarbij hij me wat doet denken aan pepernoten, een typische Hollandse lekkernij (nou, ja) die met Sinterklaas wordt geassocieerd. Wordt fruitiger bij de tweede en derde slok, maar ook licht drogend.

De afdronk is middellang, donkerzoet en kruidig, maar laat je mond wel droog achter.

Een aardige whisky van deze new kid on the block. Ik denk niet dat al die nieuwe projecten gaan overleven, maar Strathearn geeft me een goed gevoel met deze jonge botteling. Benieuwd hoe hun whisky gaat evolueren. Met dank aan Jeroen om voor mij twee flesjes te scoren.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)