WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cambus 25 Year Old 1991 Liquid Treasures

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, januari 11, 2019 07:19:11

Distilleerderij: Cambus
Regio: Schotland
Fles: Cambus 25 Year Old 1991/2017, Liquid Treasures ‘Faces of Angkor’, sherry butt
Kleur: brons
ABV: 52.7%

Old School Sherry

Cambus is niet meer. Opgericht in 1813 was ze op een bepaald moment zelfs de grootste van Schotland, maar sinds 1993 is ze onherroepelijk dicht. Vandaag de dag is er enkel nog een – volledig geautomatiseerde – kuiperij. We proeven een distillaat uit 1991 dat een kwarteeuw rijpte op een sherryvat, iets wat je niet zo vaak tegenkomt. Het Duitse Liquid Treasures bottelde op vatsterkte.

Mocht je me dit blind voorgeschoteld hebben, zou ik – op de neus althans – niet meteen aan whisky denken. Dit heeft vooral veel weg van old school cognac of sherry. Muf en is mierzoet, aromatisch, rijk en rond op sigarenbladeren, belegen eik, walnoten, Luikse wafels, blauwe bosbessen, speculoos en nat zand. En… het is ronduit geweldig. Prima neus die erg oud aandoet (wat het met zijn 25 jaar ook wel is, natuurlijk).

Heerlijk romig en donkerzoet, hoewel hij betrekkelijk snel droog wordt. Opnieuw heel wat donkerzoete toetsen die eerder aan oloroso sherry doen denken dan aan whisky, maar wie maalt daar om als het zo lekker is? Luikse siroop, Colombiaanse koffiebonen, mais op de barbecue, gesuikerde popcorn, geroosterde noten… heerlijk… maar toch geen whisky? Tja, blijkbaar wel, hé.

Er lange, licht pikante, donkerzoete maar drogende afdronk.

Dit is een vloeibaar dessert dat me echt aangenaam verraste. Maar van het typische Cambus-profiel schiet absoluut niets over. So what? Zo’n 150 EUR, wat hij zeker waard is. Koop ‘m nu je nog kan!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)