WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Port Ellen 24 Year Old 1982 Chieftain’s Choice

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, januari 08, 2019 07:24:22

Distilleerderij: Port Ellen
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Ellen 24 Year Old 1982/2006, Chieftain’s Choice, Hogshead #1519, 300 bts
Kleur: licht goud
ABV: 59.4%

Kauwgom

Chieftain’s is, zoals u wellicht weet, één van de labels van Ian Macleod Distillers – een onafhankelijk bottelaar die zelf ook distilleert, want eigenaar is van Tamdhu en Glengoyne en momenteel volop bezig met het nieuw leven in blazen van de Lowlander Rosebank. Deze Port Ellen werd in 2006 al op ons losgelaten en is bijgevolg nergens meer te vinden.

Mooi rokerig op de neus met hints van vuursteentjes, citroenzuur, hooi, wat zilt (maar niet zo veel als ik verwachtte) en het papier van een vers gedrukt boek. Ik meen de gist te ruiken, zonder dat het stoort. Gedroogde rozen, echt waar. Oranjebloesems en een hint van vaaswater. Opnieuw: het stoort allerminst. Dit is best intrigerend. Zoete mout en karamel verschijnen en worden verrassend groot, aangevuld met aardbeien kauwgom, waardoor de neus erg zoet wordt. Dit staat me heel er gaan.

Stroperig op de tong, maar erg groots qua smaak. Pikant op peper, zout, nootmuskaat en hints van curry. Citrus wordt nu dominant (limoen, citroen), terwijl zoethout en groene thee hun duit in het zakje doen. Dat alles tegen een rokerige achtergrond met een bittertje van het hout. Erg complex en bevredigend (ok, dat klinkt wat vreemd, maar u begrijpt wat ik bedoel, toch?).

De typische zilte noten van Port Ellen worden in deze lekkere afdronk wat verdrongen door citrus en hooi, maar de balans is perfect. Het bittere sterfbed is subliem.

Mijn god, dit is echt wel out of this world.

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)