WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Port Ellen 26 Year Old 1982 Douglas Laing Old Malt Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, januari 06, 2019 08:13:14

Distilleerderij: Port Ellen
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Ellen 26 Year Old 1982/2009 Douglas Laing Old Malt Cask for The Nectar, Refill Hogshead DL#4900, 193 bts
Kleur: goud
ABV: 56.2%

Euforie

In 2009 liet Belgisch importeur The Nectar deze Port Ellen op fles trekken. Er waren er slechts 193 beschikbaar en die zijn vandaag de dag natuurlijk compleet onvindbaar geworden. Gelukkig kon ik via een Nederlandse vriend nog aan een sample geraken.

Ho, zalige neus op zoetzuur fruit (denk mandarijn, ciderappels en limoen) met een zachte toets van vanille en duidelijke hints van dennenappels. Eens je daar doorheen geraakt bent, ontdek je mooie maritieme toetsen in de vorm van zeewier en oestersap. Maar de fruitigheid is wat deze Port Ellen een extra dimensie geeft. Denk aan gebakken banaan, Granny Smith appels, ananas op de barbecue en zelfs een zoete abrikoos, gewikkeld in wat licht medicinale rook. Laat hem nog wat staan en je wordt beloond met zilverpoets, bloedappelsienen en limoenzeste. Erg complex en absoluut heerlijk.

Hier heb ik twintig minuten aan zitten ruiken alvorens het glas aan de lippen te zetten. Maar eens ik hem proefde… Knal! Een trap tegen je tanden! Erg punchy, pikant op peper en zout, turf en gekonfijte gember. Appelsienmarmelade, citroensap, honing en het begin van bruine suiker. Geweldige balans. De rook is schitterend – onmiskenbaar aanwezig, verre van delicaat en toch eist hij het voetlicht niet op.

De afdronk is erg lang en clean en ik ben euforisch.

Indrukwekkend. Dit is de 40e Port Ellen die ik aan de lippen zet. Ik had het een pak slechter kunnen treffen me dunkt.

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)