WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Talisker Distillery Only 2007

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, januari 04, 2019 07:24:10

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Talisker Special Vatting, Distillery Only, OB 2007
Kleur: goud
ABV: 53.9%

Karakollen

Een distilleerderijbezoek is pas echt compleet als je ook een exclusieve fles kan meebrengen, toch? Ik heb echter nog niet het geluk gehad om Talisker zelf te gaan bezoeken. Via-via kon ik deze fles bemachtigen, die trouwens al meer dan tien jaar geleden de Distillery Exclusive was. Ja, deze is gebotteld in 2007! Ik schonk hem op een tasting en Gent en hij scoorde ‘hors categorie’.

Deze neus is echt wel messcherp en zilt. Natte rotsen in de branding, donderwolken aan de hemel, lampenolie, grof zeezout, karakollen, kaarsvet, tijm, zwarte peper en schelpen op het strand. Een droge rook ontwikkelt, die me wat aan uitlaatgassen doet denken. Ja, wadde! Toegegeven, ik vind hem helemaal niet zo complex als de 175th of de Friends – hij is zelfs redelijk ééndimensionaal – maar wat een kanjer!

De eerste slok is als een klap op je smoel. Alsof Muhammad Ali je een oorlel verkoopt! Grootste turf, zoete mout, gesuikerde citroenschillen die plots overstemt worden door allerhande zilte toetsen. Zoethout, peper en een karrenvracht aan zout. Oesters en bijenwas, je zou denken dat dit vloekt, maar dat doet het allerminst. Opnieuw niet erg complex, maar zo lekker.


En dan die afdronk… bijzonder lang en zo mogelijks nog zilter dan de smaak.

Een Talisker voor de fans van Talisker. Wie nog geen fan is, moet deze proeven en zal nooit nog zonder Talisker willen. Helaas compleet onvindbaar geworden.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)