WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cotswolds New Make Spirit

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, december 01, 2018 08:45:39

Distilleerderij: Cotswolds
Regio: Engeland
Fles: Cotswolds New Make Spirit Test Batch Series 3, Batch 01/2017, 200ml
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Macadamia

In 2014 werd de Engelse distilleerderij Cotswolds uit de grond gestampt. Ondertussen is bijgevolg de eerste single malt al verschenen, maar alvorens daar aan te beginnen ga ik eerst nog even hun spirit proeven. Deze werd gestookt in januari 2017 in gebotteld in kleine flesjes op 63.5%. Ik hoop hier stiekem ook enkele kenmerken van hun uitstekende gin in te vinden.

De klassieke toetsen van new make zijn ogenblikkelijk herkenbaar: zoete mout, plat gekookte groenten en een lichte hint van gist. Maar deze new make vertoont ook meteen een licht florale kant. Denk vlierbloesem, lavendel en rozemarijn. Op de achtergrond nog een hint van anijs. Erg clean en toegankelijk. Ik ben vooral verrast door het feit dat hij weinig alcohol burn geeft.

Ook op smaak heb ik amper alcohol, terwijl dit toch 63.5% is. Hij komt vlotjes binnen en geeft naast de typische new make kenmerken – die ik ook al op de neus had – wat hints van rozemarijn en macadamianoten (klein wist-je-datje: de macadamianoot is van oorsprong een Australische noot met geneeskundige kracht, vernoemd naar de Schotse medicus John Macadam, maar dit volledig terzijde). Beeld ik het mij in of proef ik nu toch jeneverbes? Doet me erg aan hun gin denken, maar dat stoort niet, want die vind ik echt super.

De afdronk is lang, clean en een tikkeltje kruidig.

Dit is het type new make dat me blij maakt: erg drinkbaar, geen offnotes en ongetwijfeld goed bruikbaar in een zomerse cocktail. Maar vooral: lekker, wat – mits goed hout – tot een prima single malt kan leiden.

Geproefd door Mark Dermul op 23-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

  • Reacties(0)