WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cotswolds Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul vr, november 30, 2018 07:23:43

Cotswolds Distillery

Phillip’s Field
Whichford Road
Stourton, Shipston-on-Stour CV36 5HG

UK
Tel +44 1608 238 533
info@cotswoldsdistillery.com
https://www.cotswoldsdistillery.com

Szor

Op 18 maart kocht Daniel Szor een prachtig stuk land met twee stenen gebouwen in ruraal Engeland. Dit zou de thuisbasis worden van zijn nieuwe distilleerderij Cotswolds, de zesde die in Engeland operationeel is. Voor advies ging Szor te rade bij Harry Cockburn die zijn sporen als Master Distiller bij Bowmore had verdiend, maar ook wijlen Dr Jim Swan – expert op het gebied van vatrijping – werd als adviseur aangetrokken. Met een beetje geluk – namelijk een annulatie in het orderboek van de bekende stillbouwer Forsyths – kon Cotswolds zijn stills al twee jaar vroeger dan verwacht installeren. Productie begon bijgevolg al op 5 september 2014.

En zoals elke start up was de Cotswold Dry Gin het eerste product dan in de schappen verscheen in afwachting van de single malt, die nog drie jaar op zich zou laten wachten. Het eerste vat single malt werd te slapen gelegd op 22 september 2014 met de bedoeling van in oktober 2017 de eerste 5000 flessen te lanceren. Het ging Cotswolds zodanig voor de wind (het orderboekje voor zowel de gin als de whisky was al flink gevuld), lanceerde Szor via crowdfunding een plan om £500.000 op te halen voor uitbreiding van de productie. Na zeven weken sloot Cotswold af met meer dan £1.000.000 aan vers geld.

Holstein vs Forsyths

De gin wordt gestookt in een hybride still van het Duitse Holstein, terwijl de spirit voor whisky wordt gestookt in twee traditionele pot stills van Forsyths, die Proud Mary (wash still) en Janis (spirit still) werden gedoopt. Daarnaast beschikt de distilleerderij nog over een mash tun van een halve ton en 8 washbacks in rvs van 2500 liter elk.

De distilleerderij beschikt over een gloednieuw bezoekerscentrum dat zo’n 15.000 mensen over de vloer krijgt per jaar. En al in 2016 won Cotswolds de Best Distillery Tour van Drinks International.

Range

De Cotswolds gin zal al in 2014 het levenslicht en sleepte ondertussen al flink wat awards, waaronder die van World’s Best London Dry Gin op de World Gin Awards van 2016. In Jim Murray’s whiskybible ging de new make bovendien aan de haal met een Liquid Gold Award (94/100).

Ondertussen is de range al flink uitgebreid met een single malt, cream liqueur, verschillende gins en zelfs absint.  • Reacties(0)