WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Aultmore 25 Year Old 1990 A.D. Rattray

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, november 29, 2018 17:28:41

Distilleerderij: Aultmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aultmore 25 Year Old 1990/2015, A.D. Rattray, Sherry Butt #3243, 464 bts
Kleur: mahonie
ABV: 52.6%

Blind

In 2014 werd Autmore pas echt als single malt op de kaart gezet met een mooie reeks bottelingen in de zogenaamde Last Great Malts serie Dewar’s & Sons. Hoogtepunt van die reeks is een 25-jarige. Maar ik heb vandaag het geluk een onafhankelijke botteling van een sherry butt te proeven van de in Glasgow gevestigde bottelaar A.D. Rattray aan de lippen te zetten. Bijzonder donker en op bijna 53%. Ik begin al te watertanden door gewoon naar mijn glas te kijken.

OMG, wat een zalige neus. Donkere sherrytoetsen met leder, rum, meubelpoets en flink wat kaneel. Boter in de pan, orangettes, dadels en verse vijgen. Een stoofpotje van donker fruit, eigenlijk. Maar daar moet ik wel meteen aan toevoegen dat ik van het karakter van Aultmore (toegegeven, dit is nog maar mijn 11e ontmoeting met deze Speysider) weinig herken. Blind zou je dit drankje, op de neus althans, makkelijk kunnen verwarren met een heerlijke sherry.

Hij zet heerlijk romig, doch redelijk pikant, aan. Mijn mond staat in brand! Romig en kruidig op gember, flink wat houtkruiden (met een flink bittere toets) en een beetje hars, heeft de malt moeite om zijn fruitige kant te laten zien. Maar vanaf de tweede slok, als de smaakpapillen wat gewend geraakt zijn aan het forse alcoholpercentage, komen de donkerzoete toetsen vlotjes naar boven. Opnieuw donker fruit en chocolade, aangevuld met gekonfijte appelsienschillen en kersenlikeur. Hemels!

De afdronk, die bijzonder lang, warm en kruidig, maar tegelijkertijd zoet is, laat je mond kurkdroog achter. Op het sterfbed krijg ik nog een leuke hint van koffiegruis en rumrozijnen.

Heerlijke sherry… euh… single malt! Ach, als het zo lekker is, kan het je geen bal schelen, toch?

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)