WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Aultmore 10 Year Old 2006 Whiskytroef

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, november 29, 2018 07:29:54

Distilleerderij: Aultmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aultmore 10 Year Old 2006/2017 for Whisky Troef, 30 bts
Kleur: stro
ABV: 58.9%

Troef!

Om hun vijfjarige bestaan te vieren bottelde de Turnhoutse whiskyclub Whiskytroef deze jonge Aultmore uit 2006. Slechts 30 flessen? Dan moet het uiteraard om een gedeeld vat gaan, wat voor een club niet alleen begrijpelijk, maar vooral ook verstandig is. Elk lid van de club kreeg een gepersonaliseerd label. Het is nog maar de 10e Aultmore die ik probeer, stel je voor! En na mijn eigen Aultmore (for MMM, weet u nog?) heb ik deze malt echt wel leren appreciëren, dus de verwachtingen zijn betrekkelijk hoog gespannen.

De neus begint betrekkelijk gesloten, maar uw geduld (en handwarmte) wordt al snel beloond met een erg aromatisch neus op tarte tatin, marsepeinpasta, boter en citroengras. Ik heb ook nog wat schillen van aardappelen en hazelnoten. Hint van eucalyptus en bittere appelsienen. Houtkrullen en hooi. Hier is vanalles aan de gang, wat een glimlach op mijn gezicht tovert.

Hij is best drinkbaar zonder water, hoewel hij natuurlijk wel stevig arriveert. Maar hij is wel zoeter dan de neus beloofde, wat ik een voordeel vind. Wit fruit en citrus, maar ondersteund door en flinke kruidigheid (denk peper en gekonfijte gember, maar ook zoethout en wat tannine en vanille). De eucalyptus van op de neus keert weer en geeft hem een frisse lift.

De afdronk is erg lang en warm op vanille en kruidige eik.

Verrassend leuke, jonge Aultmore, die zijn officiële broertjes het schaamrood op de wangen brengt. Bedankt voor het sample, Tom!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)