WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ardnamurchan Spirit 2017

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, november 26, 2018 17:21:51

Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Adnamuchan 2017 Spirit, Limited Release No 2, 2447 bts
Kleur: brons
ABV: 53.6%

Gerookt Spek

Als alles goed gaat, krijgen we volgen jaar de eerste echte single malt van Ardnamurchan, de in 2014 opgerichte distilleerderij in de Highlands van onafhankelijke bottelaar Adelphi. Deze tweede Limited Release betreft spirit die 30 maanden rijpte op voormalige sherryvaten, zowel oloroso als PX. Als deze even indrukwekkend is als de release van vorig jaar, dan zitten we goed.

De neus is erg aromatisch en rond, net als die van 2016. Ook hier flink wat rokerigheid en de turf is toch iets prominenter aanwezig. Ik vind hem zelfs een tikkeltje medicinaal. Maar wat een mooie toetsen van gekarameliseerde appelsien, hazelnoten, pijptabak, rumrozijntjes, Iets van meubelpoets verraadt zijn jonge leeftijd. Gerookt spek met een vettig, zilt randje. Heerlijk gewoon.

Hoewel hij qua fruitigheid niet moet onderdoen dan zijn voorgangen, is deze op smaak alvast een pak rokeriger. Meer turf, zonder enige twijfel. Hierdoor krijgt hij – naast de klassieke donkerzoete toetsen van sherry – eveneens veel meer zilt op smaak. Spek op de BBQ. Chilipepertjes en droge sherry, wat een mooie combinatie. En de eik zorgt voor net voldoende bitterheid om het geheel mooi in balans te houden. Ja, verdorie, voor zo’n jonge spirit is dit toch wel een eye-opener.

De afdronk is lang, rokerig, donkerzoet en laat je mond kurkdroog achter.

Hoewel de nadruk op deze release minder op de sherryvaten en meer op de turf gericht is, vind ik het nog steeds een indrukwekkende spirit. Dit is maar 30 maanden oud, hé! Zet deze in een blinde tasting en hij verrast iedereen!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-08-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)