WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cadenhead’s Tasting bij PROOF

EventsGeplaatst door Mark Dermul zo, november 25, 2018 18:25:22

Deze tasting in PROOF beloofde al lang op voorhand een specialleke te worden, want de line-up bestond voornamelijk uit ‘smokkelwaar’, flessen van de beruchte Warehouse Tastings bij deze oudste bottelaar uit Campbeltown.

Het verbaasde me dan ook geenzins dat de leuke try-before-you-buy bar in hartje Gent afgeladen vol zat met vele bekende gezichten.

Spreker van dienst was The Nectar-vertegenwoordiger en all-round sympathieke kerel Maarten De Rycker, hoewel de gastheer Timon regelmatig zijn licht op de zaak liet schijnen. Een aantal van de flessen waren immers door Timon ‘gesmokkeld’ en de daarbij horende verhalen waren op z’n zachts gezegd entertaining en in sommige gevallen absoluut hilarisch.

Old Raj Dry Gin (55%)

De debatten werden geopend met een special versie van Cadenhead’s eigen gin Old Raj. Deze versie op 55% en gefinished op een voormalig rumvat kwam stevig binnen, maar was erg smaakvol en had een gelig kleurtje van de toegevoegde saffraan. Het zou bijna zonde zijn hier tonic aan toe te voegen (niet dat we de kans kregen, tonic kwam niet op tafel). Heerlijke aperootje om de smaakpapillen mee op dreef te krijgen en de tongen los.

Glentauchers-Glenlivet 9 Year Old (59.8%)

Deze jonge Glentauchers – gefinished op een Braziliaans rumvat – werd gekozen door o.a. de Mouthy Cows, een whiskyminnend damescollectief onder leiding van Krien van het bekende whiskyrestaurant De Cluysenaer. Waxy en zoet met flink wat banaan en kamfer op de neus, wat mooi werd verder gezet op smaak, hoewel daar nog was kalisse en demarara suiker bij kwamen. In de afdronk volgde een hint van tropisch fruit en drakenvrucht oftwel pitaja (sorry, ik moest het ook Googlen).

Caledonian 31 Year Old 1987 Warehouse Tasting (51.7%)

Caledonian, opgericht in 19885 aan de Haymarket in Edinburgh, sloot de deuren in 1988. Het was één van ’s Schotlands grootste producenten van graanwhisky. Om hiervan een 31-jarige aan de lippen te kunnen zetten, vond ik toch wel een mooi moment. Op de neus kreeg ik voornamelijk Velpon knutsellijm, noedoels, popcorn en witte chocolade. Apart, maar mooi. Hij was best fruitig op smaak, meer dan ik had verwacht en lekker waxy. Op het sterfbed kreeg ik nog mango. Erg mooie grain, als u het mij vraagt, vooral dan op de neus.

Kilkerran 12 Year Old 2006 Warehouse Tasting (53.7%)

Dit zalige monstertje was pur sang Kilkerran. Jute zakken, citrus en appelmoes op de neus. Op smaak meer van hetzelfde, aangevuld met kiezels of gyproc, lekker vuil en kruidig. Lange finish met flink wat peper. Spijtig dat er zo weinig van wordt gemaakt…

Linkwood-Glenlivet 30 Year Old 1987 Warehouse Tasting (45.3%)

Van Linkwood zijn er naar mijn mening veel te weinig officiële bottelingen. Zo’n lekker malt en toch zo weinig liefde van de eigenaars. Nou, ja, hij is dan ook bijzonder goed als leidende malt in vele van Diageo’s blends. Maar deze dertiger bood flink wat rozijnen, banaan, gebakken appels en chocolade op de neus, gevolgd door nog meer donker fruit op de tong. Het hout liet zich niet onbetuigd. De tannine was behoorlijk aanwezig, maar (net) niet over the top. Het zorgde er wel voor dat de afdronk bijzonder droog werd. Voor mij was dit de nummer één van de avond.

Cadenhead Creations 20 Year Old Sweet Fruity Spice (43.8%)

Deze blended malt, waarvan elke single minstens 20 jaar rijpte, werd speciaal gebotteld voor De Clysenaer, The Single Malt Shop in Zammel, Drankenshop Broekmans, TasTToe en – uiteraard – PROOF. Ik beken, ik dacht eerst een rum te ruiken. Rode appels, tamme kastanjes, rumrozijnen… je zou voor minder. Op smaak kreeg ik nog meer rozijnen, maar ook verse vijgen, pruimen en nootmuskaat. Iets van chocolade gevuld met praliné. De licht drogende finish offreerde dan weer wat kaneel. Dit is whisky die het uitermate goed zou doen met Kerstmis en me heel erg deed denken aan de Maverick die ik zelf bottelde voor MMM. Heerlijk spul.

Caroni 19 Year Old Warehouse Rum Tasting (66.5%)

Caroni wordt wel eens de Port Ellen van de rum genoemd. Ik neem aan dat men het dan enkel over de schaarste en populariteit of hype heeft (en de daarmee gepaard gaande prijzen), want ik zie verder niet het minste vergelijkingspunt. Zelf zou ik de distilleerderij eerder vergelijken met Van Gogh. Tijdens zijn leven verkocht hij slechts één schilderij en leefde eigenlijk in armoede en obscuriteit en werd pas op prijs gesteld na zijn dood. Vijftien jaar na de sluiting van de kleine distilleerderij op Trinidad – gerund door de staat – werd de stock opgekocht door het in Genua gebaseerde wijn- en spiritshuis Velier. Luca Gargano kocht er duizenden vaten rijpende rum, waarvan sommige terug gingen tot 1974. De rum was erg fruitig op banaan, zachte rubber, ananas op de barbecue met een donkerzoete, lange en erg kruidige finish. Voor mij was dit zelfs een beetje te veel van het goede, maar dat kan ook aan het onbehoorlijk hoge alcoholpercentage liggen. En terwijl we in het museum blijvend zullen kunnen genieten van de meesterwerken van Van Gogh, moet je Caroni proeven om er van te genieten. Dat gaat – vanzelfsprekend – helaas niet blijven duren.

Nou, nou, het moet gezegd, dit was een uitzonderlijk goeie tasting met spul dat wellicht niet zo gauw meer de lippen zal passeren. Maar het geeft wel erg veel goesting om eens naar Campbeltown te trekken en zo’n beruchte toer door de warehouses van Cadenhead te boeken.

Het was fijn onder gelijkgezinden (Bart, gij telt niet mee, manneke!) te genieten van zulk lekkers. Op naar de volgende!

May the Malt be with you!  • Reacties(0)