WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Macduff 10 Year Old 2007 Brachadair

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, november 25, 2018 09:40:20

Distilleerderij: Macduff
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Macduff 10 Year Old 2007/2018 Brachadair, fresh ex-oloroso hogshead #11159, 269 bts
Kleur: vol goud
ABV: 57.6%

Appelsap

Macduff, opgericht in 1962, is één van Schotland's jongste distilleerderijen. Ze werd specifiek gebouwd om voldoende malt te produceren voor de bekende blend William Lawson's. Maar ze brengt ook haar malt als single op de markt. Lang was dat onder de naam Glen Deveron, maar sinds kort is dat kortweg The Deveron geworden, genoemd naar de rivier waar ze haar water van betrekt. Ook de onafhankelijke bottelaars lusten er wel pap van. Brachadair – van eigen bodem – komt nu opzetten met deze 10-jarige die op een sherryvat rijpte.

Zachte, zoete neus op gebakken appels alsook verse Granny Smith appels en zelfs iets wat me aan appelcider doet denken. Veel appels, dus. Het geheel wordt aangevuld met flink wat roomboter en Werther’s Original snoepgoed. Heel toegankelijk en fris, maar op het snoeperige af.

Goh, je zou niet zeggen dat hij op bijna 58% zit, hoor. Dit is erg drinkbaar. Ja, hij is stevig, natuurlijk, maar verre van brandend. Lekker zoet op wederom flink wat appels in alle vormen en soorten. En een hint van citrus. Mooi olieachtig, trouwens. Hij blijft flink plakken aan je tanden. Mooie kruidigheid. Gember, zoethout, tikkeltje tannine en iets van kruidnagel, zij het wel helemaal op de achtergrond. Gaat gevaarlijk vlot binnen.

De afdronk is warm en lang, zoet en donker.

Stevig appelsapje van Macduff, dat niet uit elkaar valt als je het wat water geeft. Bang for your buck! Bedankt, Patrick.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-11-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)