WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Stewarts Cream of the Barely (b1980s)

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, oktober 10, 2018 07:14:37

Bottelaar: Stewart & Sons Ltd
Regio: Schotland
Fles: Stewarts Cream of the Barely, bottled 1980s
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Cream no Cream

Deze wereldberoemde blend werd in 1831 voor het eerst op de markt gebracht door Stewart & Son of Dundee. Vreemd genoeg is hij vooral in Ierland razend populair, ook vandaag nog. Hij wordt samengesteld met niet minder dan 50 whisky’s en geniet de reputatie om flink wat malt te bevatten, waaronder malts uit Islay. De fingerprint malt echter, is de Highlander Glencadam. Ik vond in mijn kast no een fles uit de jaren 1980.

Ai, deze ga ik even moeten laten staan. De neus barst van het OBE, waardoor ik in eerste instantie vooral wordt getrakteerd op putgeurtje en ongewassen sokken, verwelkte bloemen en zure room. Dju. Het duurt toch dik vijf minuten voordat de OBE vervlogen is en vervangen door geflambeerde banaan, vanille en gekonfijte citrusschillen.

Ik had iets meer romigheid verwacht (hey, het is tenslotte cream of the barley), maar hij is slechts lichtjes olieachtig. Cream? No cream. Bruine suiker domineert, gevolgd door graankoekjes met stukjes chocolade. Wat gedroogde appelsienen en lichte rokerigheid. Het aandeel Islay lijkt me eerder beperkt.

De finish is zijn grootste troef. Een in een rokerig jasje gewikkelde zoetigheid van appelsien en chocolade blijft aangenaam lang hangen en red de meubelen, wat mij betreft.

Misschien had ik hier te veel van verwacht?

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)