WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Unnamed Orkney 13 Year Old 2005 Signatory for Flander’s Finest Cask Selection

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, oktober 07, 2018 08:31:37

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Unnamed Orkney 13 Year Old 2005/2018, Signatory Un-Chillfiltered Collection for Flander’s Finest Cask Selection, Vatting DRU17/A63 65, Hogshead, 342 bts
Kleur: goud
ABV: 56.2%

In Zijn Blootje

De jongens en meisjes van Flander’s Finest Cask Selection kozen samen deze vatting uit de stallen van Signatory. Het is een ‘Unnamed Orkney’, wat natuurlijk double speak is voor Highland Park. Laat ik er verder geen woorden aan vuil maken en meteen mijn flesje openen.

Hola, wacht eens even! Dit is erg speciaal, hoor. Deze whisky is – op de neus alvast – wat men spirit driven noemt. Een perfecte mix van de kenmerken waarmee we Highland Park associëren: subtiele turfrook met flink wat maritieme en aardse elementen, aangevuld met zoete mout, heide, olijfolie, gekonfijte citrusschillen en allerhande soorten gras. Heerlijk herbaal (ik weet het, ik weet het, ik hou van mijn alliteraties). Met water wordt hij een tikkeltje waxy en doet hij zelfs wat aan brandwondenzalf denken, maar dan op een goeie manier (Mark, WTF?).

Boem! Pats! Paukenslag! Highland Park in zijn blootje! Zoetzuur op citrus, flink mineraal, kalksteen, turfrook en licht hout. De typische turf van Orkney doet zijn duit in het zakje, maar wordt nooit dominant. Zo hoort het. Perfect drinkbaar, maar aangezien ik de luxe van een hele fles heb, wil ik wel eens proberen met een koffielepeltje water. Dat maakt hem verrassend zoet op witte perzik, appel en nog meer gesuikerde citroenschillen, maar wel erg drinkbaar.

Heerlijke, minerale en zoete finish, lekker waxy. Alsof ik steentjes in mijn mond heb.

Een erg naakte Highland Park, als u begrijpt wat ik bedoel. Dat de jongens en meisjes van Flander’s Finest Cask Selection deze op de kop konden tikken, verbaast me niks en kan ik alleen maar toejuichen. Ik ben maar wat blij met deze HP, die niet eens 80 EUR kost.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)