WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Royal Lochnagar Selected Reserve

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, oktober 05, 2018 18:38:05

Distilleerderij: Royal Lochnagar
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Royal Lochnagar Selected Reserve
Kleur: brons
ABV: 43%

Mokatine

Dertien jaar nadat King William IV de Brackla distilleerderij nabij Cawdor Castle bezocht en haar hofleverancier maakte, bezocht Queen Victoria de Lochnagar distilleerderij nabij Balmoral Castle. De geschiedenis herhaalde zich en sindsdien draagt de distilleerderij trots Royal in haar naam. De Selected Reserve is een gelimiteerde reeks die af en toe (doch niet jaarlijks) verschijnt. Hij wordt gebotteld op drinksterkte. Aan het kleurtje te zien, ging er flink wat sherry-gerijpte Lochnagar in de mix.

Donkerzoete, erg zachte en aromatische neus op rozijnen, gekonfijte appelsienschil, verse vijgen, oud leder, ananas en banaan. Kruidnagel is het kruid van dienst. Karamel en caffé latte op de achtergrond. Mokatine wordt erg groots en domineert na enkele ogenblikken. Bijzonder lekker.

De smaak ligt mooi in het verlengde, met opnieuw flink wat sherry toetsen, maar met wat aardse tonen en zelfs een bittertje er door heen. De body mocht net ietsje meer zijn, wat mij betreft, maar op smaak zit het wel erg goed. Quasi complex.

De finish is wat te kort om lang genoemd te worden, maar blijft donkerzoet. Op het sterfbed verschijnt wel plots een geparfumeerde toets (lavendel?), die wat afbreuk doet aan de heerlijke neus en smaak.

Mocht de afdronk niet een tikkeltje teleurstellen, dan was dit een topper. Dat neemt niet weg dat dit nog steeds de lekkerste Lochnagar is die ik al proefde. Ik kan hem warm aanbevelen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)