WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Royal Brackla 19 Year Old 1997 Berry Bros & Rudd

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, oktober 05, 2018 07:27:37

Distilleerderij: Royal Brackla
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Royal Brackla 19 Year Old 1997/2017, Cask #9911
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Mirabellen

In 1835 kreeg de Brackla distilleerderij bezoek van King William IV. Die vond de whisky zo lekker, dat hij Brackla opdracht gaf hofleverancier te worden. Sindsdien draagt de distilleerderij trots Royal in haar naam. In 1998 werd de distilleerderij eigendom van John Dewar & Sons. Veel officiële bottelingen zijn er niet, maar bij de onafhankelijke bottelaars kan je terecht voor een uitgebreid assortiment. Dit is er eentje van het Londense Berry Brothers & Rudd. Behoudens vergissing is het zelfs hun eerste en enige Royal Brackla tot nu toe.

Snoeperige en fris-fruitige neus op Pink Ladies en zo van die gummi kersen. Wat houtschaafsel en een verloren gelopen amandelnoot. Heel zachtjes gekruid. Denk gember en zoethout. Mooi, maar niks speciaals. Typische lentewhisky op de neus.

Op de tong is hij al even snoeperig en fruitig, hoewel de appels nu worden vervoegd door wat appelsien en limoen. De kruiden zijn ook een pak luider dan op de neus. Peper is nu onmiskenbaar, alsook een beetje nootmuskaat. Iets van perzik komt piepen. Mirabellen!

Hoewel de afdronk niks nieuws offreert, maakt hij me toch blij.

Leuke no frills lentewhisky. Zo’n 110 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)