WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenglassaugh 28 Year Old 1986 Rare Cask Series

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, oktober 03, 2018 06:28:15

Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh 28 Year Old 1986/2014, Rare Cask Release batch 01 – cask #2101, 323 bts
Kleur: mahonie
ABV: 43.7%

Jelly Beans

Tot voor kort bracht Glenglassaugh enkele single casks op ons los in hun hoog aangeschreven Single Cask Series. Met de verkoop door Billy Walker (die zelf Glenallachie overnam) weet ik niet of deze reeks nog een lang leven beschoren zal zijn. Maar dit is er eentje uit de allereerste batch: een 28-jarige uit 1986 die in 2014 op ons werd losgelaten en ondertussen quasi onbetaalbaar geworden is. Oh, dat kleurtje…

De neus is eerder streng en bij de eerste snuif slechts een beetje fruitig. Maar als je enkele minuten geduld hebt, wordt je enorm beloond. Appels, peren, perzik en kersen worden je deel. Er zit ook iets snoeperigs in als van jelly beans. Flink wat aardse tonen. Een blaadje munt. Marsepein? Heerlijke hints van oloroso sherry, overigens. Op de achtergrond zit nog een klein toefje zwavel, maar het is zo klein dat het niet stoort, maar bijdraagt aan de belevenis. That’s a first. Heerlijke neus.

De body mocht net iets romiger zijn, wat mij betreft, maar op smaak is het wel een schot in de roos. Heerlijk fruitig op gebakken appels, peren en kersen, aangevuld met gedroogde vruchten als dadels en (in mindere mate) rozijnen. Duidelijke hints van Sevilla appelsienen, amandelen en vanille. Marsepein – wat op de neus nog een twijfelgeval was – komt hier mooi naar voor. Zacht gekruid op kaneel en nootmuskaat. Hint van extra vanille en zelfs een klein zilt randje. Complexity, anyone?

In de afdronk, die middellang is, verschijnt een licht bittere toets van de eik, maar dat kan de pret niet drukken. De donkere, gedroogde vruchten blijven lang hangen in een zweem van woodsmoke.

Een absolute topper van Glenglassaugh. Dankjewel voor het sample, Timon!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)