WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Kintra 9th Confidential Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, september 29, 2018 07:13:09

Bottelaar: Kintra
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Kintra 9th Confidential Cask (Inchmurrin 10 Year Old 2007/2018), 234 bts
Kleur: oud goud
ABV: 53.5%

Hint van Mokka

Kintra is ondertussen aan zijn 9e zogenaamde Confidential Cask toe. Het zijn dus single cask waarvan de distilleerderij geheim wordt gehouden – vandaar de naam. Alhoewel de meeste distilleerderijen toch wel links en rechts te achterhalen zijn. Zo is het een publiek geheim dat deze botteling een Inchmurrin betreft uit 2007. Ik ben alvast geïntrigeerd, want Inchmurrin staat in mijn lijstje helemaal niet bovenaan, maar de laatste maanden hoor ik niets dan goeds over deze malt. En als Erik zich dan aan een vaatje waagt… die man weet natuurlijk waar hij mee bezig is.

De neus is verrassend zoet op flink wat karamel, maar ook gebakken appels met bruine suiker. Wat sap van bloedappelsienen, hint van mokka en gedroogde abrikozen. Een toets van Arabische koffie en zachte kruiden. Om één of andere duistere reden moet ik aan een koffiehuis in Tunesië denken… Bizar, maar verre van onprettig. Ik heb daar mooie herinneringen aan.

De aanzet is prima. Krachtig zonder te branden en heerlijk romig. Het palet ligt perfect in het verlengde van de neus, maar wordt pittig gekruid op nootmuskaat en een beetje chili en kaneel. Een donkere fruitigheid is mijn deel en ik moet zeggen dat het me heel erg aanstaat. De tannine, die zich vanaf de tweede slok echt wel laat gelden, zorgt voor een prima balans. Behoeft absoluut geen water.


De afdronk is lang, kruidig en warm en zet je mond helemaal droog.

Het is nu officieel. Er bestaat wel degelijk zeer lekkere Inchmurrin. Aanrader!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)