WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Inchmoan 12 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, september 28, 2018 07:14:44

Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Inchmoan 12 Year Old
Kleur: koper
ABV: 46%

Vuurkorf

Inchmoan is een zwaar geturfde variant (50 ppm) van Loch Lomond, waarbij verschillende soorten turf worden gebruikt. Bovendien wordt een deel van de spirit in gewone pot stills gestookt, terwijl een ander deel in de speciale Lomond Still wordt geproduceerd. Oh, kijk nu… mijn allereerste Inchmoan!

De neus doet me aan een vuurkorf denken. Er zit naast flink wat zoetigheid ook iets zilts in. Dat is best aangenaam. Scheepstouw. Zeewier. Maar ook flink wat citrus in de vorm van zowel citroen als limoen. Doe daar nog wat geroosterde noten bij. Natte bladeren. Natte klei. Iets van peren en lychee. Dit staat me wel aan, moet ik zeggen. Blind zou je deze zomaar met Islay kunnen verwarren.

Donkerzoete toetsen worden afgewisseld met enerzijds zoete turf (zonder de typische medicinale toetsen van Islay, weliswaar) en anderzijds maritieme toetsen. Best wel wat groene tuinkruiden en pepers, maar de aandacht wordt vooral getrokken door pomelo en citroen in een rokerig jasje. Ik vind het allemaal prima, eerlijk gezegd.

De afdronk kan gerust lang genoemd worden, met een toets van assen en iets van koude koffie.

Hij is bina even lekker als de Inchmurrin 12 (uit 2017!), maar ontbeert een beetje de fruitige toetsen. Maar wat een leuke geturfde whisky, zeg!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)