WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Frapin VIP XO

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, september 14, 2018 07:19:18

Distilleerderij: Maison Frapin
Regio: Frankrijk
Fles: Frapin VIP XO
Kleur: brons
ABV: 40%

Elegant

We proberen vandaag de XO van Maison Frapin. De familie Frapin is al 21 (!) generaties lang aan de slag in Zuidwest Frankrijk – sinds 1270 – en heeft maar liefst 240 hectare wijngaard in bezit. De XO in deze VIP XO staat voor Exceptionally Old, wat betekent dat de cognac minstens 6 jaar rijpte. Het is een voorbeeld van 100% Grande Champagne.

Ah, ja, dit is heerlijk op de neus. Een boeketje wilde bloemen gaat hier hand in hand met donkerzoete toetsen als van gekarameliseerd fruit, mokatine, gebakken banaan (echt waar!) en mooie toetsen van de eik. Bijzonder elegant, moet ik zeggen.

Hij is zijdezacht en mierzoet op de tong. Prima verderzetting van de neus, met een snoeperig randje als van parma violets, hint van gummi bears en Dracula-tanden (waar is de tijd?). Een klein pepertje en zelfs een hint van nootmuskaat doet vermoeden dat hij op prima hout rijpte. Erg mooi.

De afdronk kan gerust lang genoemd worden, met donkerzoete toetsen tot op het sterfbed.

VIP XO: inderdaad! Deze cognac won goud op de Cognac Masters in 2016, Gold Outstanding op de International Whisky & Spirits Challenge in hetzelfe jaar en pakte ook nog eens goud op de World Cognac Awards in 2017. Ik kijk hier niet van op. Met dank aan Niek voor het sample.

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(1)

Geplaatst door Sven Fonteyn do, oktober 18, 2018 12:49:48

De favoriete cognac van mijn pa. Zijn geld meer dan waard.