WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Fins Bois Gabriel & Associés

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, september 13, 2018 12:22:34

Distilleerderij: Ferrand
Regio: Frankrijk
Fles: Fins Bois Gabriel & Associés
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Groene druiven (met pit)

De streek waar cognac wordt gestookt ligt in de omgeving van – of wat had u gedacht? – de stad Cognac, waarbij de regio nog eens verder opgedeeld wordt in Grande Champagne (de beste druiven), Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois en tot slot Bois Ordinaires. Deze cognac, van Château De Clam, is een Fins Bois en geproduceerd door Gabriel & Associés. Ik proefde hem jaren geleden voor het eerst en vond de fles als bij toeval ergens achteraan in de kast. Toch nog maar eens boven halen, dacht ik zo.

De neus is warmend zoet, licht floraal met een mooie aciditeit. Je ruikt een zuurtje met daarnaast zoete spekken en na enkele ogenblikken iets van ahornsiroop. Vanille is zeker waarneembaar. Zacht en elegant.

Ook op de tong is hij verrassend delicaat, maar ik moet bekennen dat ik de smaak eerder sober vind. Dat hoeft niet slecht te zijn, natuurlijk. Sober kan mooi zijn. Maar hier mis ik toch iets. Gebakken appeltjes, groene druiven (met pit) en een honingachtige toets.

De afdronk is middellang en zoet met een kruidig eindstation, wat hem nog net dat beetje warmte doet geven.

Een verrassend zachte, sobere doch elegante cognac die ik eerder – en nu vloek ik wellicht in de kerk – als aperitief zou schenken.

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)