WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Pierre Ferrand 1840 Original Formula

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, september 13, 2018 07:09:33

Distilleerderij: Ferrand
Regio: Frankrijk
Fles: Pierre Ferrand 1840 Original Formula
Kleur: koper
ABV: 45%

Recreatie

Cognac wordt verkregen door het distilleren van witte wijn – net als Armagnac, dus – maar moet ook aan een aantal andere voorwaarden voldoen om zo genoemd te mogen worden. Ten eerste moeten bepaalde druivenrassen gebruikt worden, ten tweede moet er dubbel gedistilleerd worden (in een zogenaamde Alambic Charentais), ten derde wordt de spirit minstens twee en een half jaar gerijpt, ten vierde op tenminste 40% gebotteld en tot slot moet de drank uit de streek van Cognac komen. Die streek beslaat de departementen Charente en Charente-Maritime. De negen te gebruiken druivenrassen zijn Ugni Blanc (zo’n 90% van alle cognacs wordt met van deze druif gemaakt), Colombard, Folle Blanche, Jurançon Blanche, Meslier Saint-François, Montils, Select, Follignan en Sémillon. Maar genoeg theorie, laat ons meteen aan het proeven slaan. Dat doen we met deze 1840 Original Formula van het bekende Maison Ferrand. Het is een recreatie van de 19e eeuwse cognac – geblend op basis van een erg kostbare fles Pinet Castillon Cognac uit 1840, vandaar de naam.

Wow! Erg zoete, aromatische en bijzonder complexe neus op allerhande donkere vruchten, gekonfijte en gesuikerde appelsienschillen, kruisbessen, ananas, bruine suiker en nootmuskaat. Blind zou je mij kunnen doen geloven dat dit een sherrygerijpte Speysider betreft (dan heb ik het over whisky, natuurlijk). Geweldig.

Op de tong is het minder zoet dan de neus deed vermoeden, maar gaat het eerder de zoetzure kant op. Flink wat citrusfruit, maar nu ook wat tannine en witte peper. Iets wat me aan druivenpitten doet denken. Ik zal niet zeggen dat het me tegenvalt, maar na zo’n fantastische neus is dit toch even met de ogen knipperen. Hij mocht ook gerust wat meer body hebben, wat mij betreft. Desalniettemin behoorlijk complex. Ja, vanaf de tweede slok begint hij me weer te bekoren. Verre van ééndimensionaal, zoveel is zeker. Maar wel betrekkelijk streng, als u begrijpt wat ik bedoel.

Op de finish spreekt de eik nog het luidst. Hij zet je mond zelfs droog.

Old school cognac? Ik zou het niet weten. Lekker is hij in elk geval. In 2018 pakte deze nog goud op de Cognac Masters. Een fles kost pakweg 50 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)