WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bas Armagnac: Domaine de Baraillon 1985

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, september 12, 2018 17:30:42

Distilleerderij: SCEA Claverie
Regio: Frankrijk
Fles: Bas Armagnac Domaine de Baraillon 1985, bottled 02/01/2018
Kleur: brons
ABV: 46%

Grafiet

Toeval of niet, enkele weken voordat Benny mij de samples van de Bas Armagnac van Gélas in de handen had gestopt, had ik bezoek van Jürgen Vromans, die u beter bekend is als de Whisky Mercenary (of Rum Mercenary – from time to time). Hij is immers de enige importeur in België van de Bas Armagnac van de kleine, familiale, maar naar mijn mening geniale producent van Bas Armagnac van het Domaine de Baraillon. Hij had wat spul mee dat ik mocht proeven. Een beetje freewheelen, zeg maar, want het was de eerste keer dat ik Bas Armagnac proefde. Maar ik was zo geïmponeerd met het drankje, dat ik meteen een fles van de Vintage 1985 bestelde. Hij werd op 2 januari van dit jaar gebotteld op 46%.

Mooie, zij het ietwat gesloten, neus op ahornsiroop, kandijsuiker, honing, witte druiven en… grafiet! Een hint van vanille en anijs met nog wat pruimen. Zacht, zoet en zalig.

Lekker mond vullend, met nu flink wat kruidigheid van het hout. Eau-de-vie van pruimen vermengd met witte porto en peperbolletjes. Gember. Zoethout. Even pikant, maar nadat de kruiden hun ding gedaan hebben, verzacht het geheel en wordt het lekker, fruitig zoet.

De afdronk is niet bijzonder lang, maar erg soepel en zijdezacht.

Deze Bas Armagnac haalde de hoogste onderscheiding op de Concours Général Européen Des Masters d’Or in Luxemburg in 2000 (wat natuurlijk een andere, jongere, botteling was). Ik ben niet verbaasd. Behoudens dan over het feit dat zo weinig mensen dit spul kennen. Ik schafte me meteen ook een fles 1973 en 1970 aan (de respectievelijke geboortejaren van Dearly Beloved en ondergetekende). Dat wordt (betaalbaar) smullen.

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)