WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bas Armagnac: Gélas 25 Ans d’Age

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, september 12, 2018 07:14:33

Distilleerderij: Gélas
Regio: Frankrijk
Fles: Bas Armagnac Gélas 25 Ans d’Age
Kleur: brons
ABV: 40%

Elegant

Maison Gélas bestaat al sinds 1865. Toen Guillaume Gélas, een gerenommeerd kuiper, zijn zoon Baptiste inwijdde in de kunst van het distilleren van Armagnac, richtte Baptiste het huis op, dat vandaag de dag nog steeds in handen is van dezelfde familie, met vandaag de dag de vierde generatie – in de persoon van de in 1960 geboren Philippe Gélas – aan het hoofd. Ik proef met veel goesting hun Bas Armagnac van 25 jaar oud, met dank aan Benny Vandenberghe voor het sample.

Hij lijkt sterk op de 18-jarige, maar onderscheidt zich door het feit dat de abrikozen eerder van de versuikerde variant zijn (gekonfijt), de honing donkerder en de rozijnen talrijker. Een toefje zoethout verschijnt, terwijl geroosterde noten om de hoek komen piepen. Leder met een hint van koffie en zelfs – weliswaar heel zachtjes en het is even zoeken – een streepje woodsmoke. Uitermate elegant.

Op smaak is hij erg zoet, licht pikant (denk peper, zelfs chili) en zacht drogend. Maraschino kersen, notenlikeur, abrikozen eau-de-vie. Hij is volwassener, zeg maar. Meer diepgang en meer gelaagdheid. Bij de eerste slok verrassend krachtig, maar vanaf de tweede nestelt hij zich zachtjes op je tong en wordt hij zelfs betrekkelijk subtiel. Het florale doet me in dit geval denken aan parma violets, maar dan besprenkeld met een druppeltje rancio.

Verrassend genoeg krijgt hij in de middellange finish een frisse opstoot van appelsien, wat me de wenkbrauwen – op een positief verraste manier – doet fronsen.

’t Is als een mooie, jonge vrouw. Op 18 ziet ze er fris en monter uit – het mooiste meisje van de klas – maar op 25 is het een prachtige dame geworden. Je telt hier net geen 80 EUR voor neer. Met plezier.

Geproefd door Mark Dermul op 20-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)