WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bas Armagnac: Gélas 18 Ans d’Age

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, september 11, 2018 07:11:26

Distilleerderij: Gélas
Regio: Frankrijk
Fles: Bas Armagnac Gélas 18 Ans d’Age
Kleur: brons
ABV: 40%

Abrikozen

Zoals u wellicht weet, loer ik af en toe wel eens graag over het muurtje om iets anders te proberen dan enkel whisky. Maar Bas-Armagnac had ik tot voor kort nog niet eerder geproefd. Daar wil ik graag verandering in brengen. Maar eerst misschien even zeggen wat het precies is… Armagnac is de oudste brandewijn uit het zuidwesten van Frankrijk (Gascogne). Hij wordt gemaakt door witte wijn te distilleren in een zogenaamde Armagnac-still (continue distillatie) en dan te rijpen op eikenhouten vaten. De regio wordt – vergelijkbaar met cognac – verdeeld in drie zogenaamde sub-appelations, zijnde Bas-Armagnac, Ténarèze en Haut-Armagnac. Vandaag proef ik een 18-jarige Bas-Armagnac van Gélas, courtesy of Benny Vandenberghe.

De neus is zacht en zoet, met flink wat abrikozen. Er zitten ook enkele florale toetsen in, maar mooi geïntegreerd, waardoor het geheel mooi blijft geuren. Indrukwekkend zacht, dat wel. Karamel en honing. Hint van chocolade en misschien zelfs een beetje tabak. int van chocolade en misschien zelfs een beetje Wordt na enkele ogenblikken een klein tikkeltje snoeperig als van gummi bears. Volledig verstoken van enige kruidigheid. Dit is fluweelzacht, aromatisch en aangenaam.

De body is mond vullend, doch licht. Naast een flinke zoetheid, krijg ik nu toch ook een mooie kruidigheid van het hout. Gember, zoethout en een pepertje. Maar het zoete domineert. Wederom abrikozen, maar nu aangevuld met een hint van appels, citroen en misschien zelfs iets van grapefruit. Maar lekker!

Middellange finish die – nadat de kruiden langzaam uitgedoofd zijn – je mond nog lang zoet houdt.

Gevaarlijk drinkbaar. En ik kan me voorstellen dat whiskyliefhebbers hier echt wel van kunnen genieten. Ik alleszins. Merci, Benny, dit was een heuse ontdekking! Pakweg 50 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 20-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)