WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jenever: Filliers Vintage 1992

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, september 10, 2018 17:31:11

Distilleerderij: Filliers
Regio: België
Fles: Filliers Graanjenever 1992 (2nd Edition)
Kleur: goud
ABV: 43%

Speyside Jenever

De Vintage 1992 is een limited edition van Filliers. Immers, deze moutwijn lagerde meer dan 2 decennia op houten vaten. Hoe vaak kom je dat tegen? Deze moutwijn heeft een hoog aandeel in zowel rogge als mout, wat voor een unieke smaak zorgt.

De neus is erg aromatisch en doet me denken aan marsepein, gebakken appeltjes, fudge, geroosterde noten en parma violets (purperen snoepjes). Best kruidig op oregano en tijm. De rogge in de mix is onmiskenbaar. Eucalyptus met een toets van vernis. Intrigerend!

Hij is heerlijk romig en best pikant. De parma violets zijn nu nog meer geprononceerd, wat hem een snoeperig kantje geeft. Maar de rogge zorgt tevens voor een grootste kruidigheid. En de jeneverbes is ook erg duidelijk. Dit houdt het midden tussen een malt whisky en gin… Heerlijk!

In de afdronk, die zonder meer lang genoemd kan worden, krijg ik nog meer kruidigheid (nootmuskaat komt sterk opzetten) en iets van overrijpe banaan.

Wat een zalige jenever, zeg! Zet dit blind op tafel en je zou zweren dat het een Speysider betreft. Merci, Benny. Wat een ervaring!

Geproefd door Mark Dermul op 27-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)