WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jenever: Filliers 15 jaar oud

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, september 10, 2018 07:12:45

Distilleerderij: Filliers
Regio: België
Fles: Filliers Graanjenever 15 jaar oud
Kleur: brons
ABV: 38.6%

Aardbeien

‘Hey, Mark, zie je het zitten om eens een jenever of twee te proeven?’ Aan het woord is mijn whiskygabber Benny die me eerder al blij verraste met wijn en ander vloeibaar lekkers. Tja, geeft een koe melk? Kom maar op. En dat deed hij – met twee samples jenever van Filliers. Jenever is eigenlijk een moutwijn waaraan extracten van de jeneverbes worden toegevoegd. Moutwijn, korenwijn, één pot nat. Of toch niet? Belegen jenever of gelagerde jenever (peket in het zuiden van ons Belgenlandje) is dan weer gerijpt op houten vaten. Zoals deze 15-jarige van Filliers.

Op de neus krijg ik in eerste instantie flink wat rogge. Dat wordt aangevuld met aardbeien en flink wat zwarte pepers. Dit is krachtig, hoor! Het graan is onmiskenbaar op de neus. Blind zou ik dit makkelijk met een Amerikaanse Rye kunnen verwarren.

Hij is verrassend zacht op de tong. Ja, kruiden tekenen present, maar dit is vooral snoeperig zoet op cuberdons, donkere chocolade met rozijnen en appelsienschillen. Er zit ook een lichte toets van munt in, waar ik wel erg van hou. Gevaarlijk drinkbaar.

De afdronk is verrassend fris op munt en chocolade.

Lekker, hoor! Ik voel de neiging opkomen om deze als mol in een blind tasting te steken. Wedden dat de proevers hem voor een whisk(e)y aanzien? Pakweg 40 EUR en elke cent waard. Dankjewel, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 27-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)